Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uspavati bebu u 4 koraka, može li se to uopće?

Iako su knjige i internetski članci puni savjeta o tome kako uspostaviti rutinu spavanja kod beba, ponekad ništa od svega što ste čuli ne uspijeva. No ne trebate se zbog toga osjećati loše

 uspavljivanje bebe

Kada postanete roditelj, jedna od tema koja posebno zaokuplja vašu pažnju je uspavljivanje bebe i uspostavljanje rutine spavanja. Internetski članci i knjige o odgoju jasno će vam reći da, kako biste uspostavili rutinu spavanja, trebali staviti bebu na spavanje pospanu, ali budnu. No, ako je to istina, zašto to rijetko uspijeva?!

'U većini obitelji ovaj način uspavljivanja ne uspijeva', govori Erin Junker, savjetnica za uspavljivanje novorođenčadi i male djece.

Kad ih stavite u krevetić pospane, ali ne sasvim usnule, većina beba neće, zapravo, samo mirno utonuti u san, već će početi plakati. Ona manjina zaspe, ali će se nedugo potom probuditi i početi plakati.

Pogreška u ovome načinu uspavljivanja je što bebu zbunjujete jer je polubudnu stavljate da zaspe pa joj nije posve jasno je li doista vrijeme spavanja, ali joj je jasno da će ostati sama ako je ostavite u krevetiću. I to je razlog zašto se budi.

Dakle, trebate li bebu staviti posve budnu u krevetić? Je li to rješenje?

Ako želite da vaša beba nauči sama zaspati, da, onda je to rješenje. Stavite bebu u krevetić potpuno budnu, a ostalo ovisi o dobi djeteta i njegovoj mogućnosti umirivanja.

Savjetnica Junker, na primjer, nikako ne zagovara metodu stavljanja budne bebe u krevetić i odlazak roditelja. Ona smatra da bi dijete trebalo osjetiti vaš dodir, čuti vaš glas ili, ako primijetite da treba nježnost, da je uzmete u zagrljaj i utješite. 'Na taj način dopuštate bebi da zaspe koristeći vlastite vještine, a pritom ima vašu podršku', kaže ona. 'No ne uspavljujete bebu prije negoli je položite u krevetić'.

Kad ništa ne uspijeva?

Neke bebe jednostavno ne prihvaćaju zaspati samostalno. Treba im ljuljuškanje, dojenje, maženje, blizina... I tu ne možete ništa, ne možete 'popraviti', nego samo podnositi tako da se se izmjenjujete s partnerom kod uspavljivanja.

Bebe se ne rađaju s ugrađenim cirkadijalnim ritmom, one ne znaju kada je noć, a kada je dan, nego ga razvijaju, za što je potrebno vrijeme. U međuvremenu, budit će se i spavati u svako doba dana i noći, a roditelji će biti iscrpljeni.

A što je onda s uspostavljanjem rutine spavanja?

Odustanite od slušanja savjeta i iščitavanja knjiga o uspavljivanju. Opustite se. Ako ponekad imate potrebu prošetati, a vaša je beba umorna, nema ništa loše u tome da je stavite u nosiljku ili kolica i ona zaspe u šetnji. Većina je roditelja prvih mjeseci djetetova života u modu preživljavanja pa je važno prilagoditi se.

Rutinu spavanja počnite uvoditi kada se osjećate spremni za to. Jer, sigurno će beba prvo vrijeme plakati ako je stavite budnu u krevetić.

Samostalno uspavljivanje je cilj većine roditelja. No na to treba biti spreman jer zahtijeva da imate živaca slušati plakanje sve dok beba ne utone u san

Stoga, kad sljedeći put stavite bebu u krevetić i ona odmah počne plakati, ili zaspi, ali se probudi plačući nakon prekratkog sna, podsjetite se da ne radite ništa loše. Vaša beba nije slomljena. I to će proći.

Donosimo video s Today's Parent portala koji bi vam mogao pomoći.

  1. Utišajte pozadinsku buku
  2. Prigušite svjetla
  3. Ne provjeravjte bebu prečesto, radije koristite baby monitor.
  4. Novorođenče možete poviti u lagani pokrivač, tako sprečavate da se samo probudi refleksnim pokretima.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije