Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VODITELJICA PROGOVORILA O TEŠKOM POSTPARTUMU: 'Uplašila sam se kad sam shvatila da želim ozlijediti svoju bebu!'

Kate Lawler, 41-godišnja britanska voditeljica, imala je problema s postporođajnom depresijom, koja je česta postpartum boljka mnogih žena, a o kojoj se još uvijek dovoljno ne priča.

 postdepresija.jpg Izvor: Instagram

Kate nije znala da boluje od postporođajne depresije iako su je počele proganjati misli o samoubojstvo mjesec dana nakon što je na svijet donijela svoju kćerkicu.

‘U jednome trenutku ušla sam u spavaću sobu, umalo bacila bebu na krevet i zavrištala: 'Ne mogu ovo više!'. Potom sam otrčala u potkrovlje, uplašena zbog činjenice da sam poželjela ozlijediti svoju bebu’, voditeljica je ispričala samo jednu od epizoda koje su joj se redovito događale u postpartumu. Upravo je taj trenutak bio poziv u pomoć, koji je njezin suprug Martin i prepoznao.

Zahvalna sam Martinu što je prepoznao znakove upozorenja i što je odmah reagirao’, rekla je Kate i dodala: ‘Našao me je kako ležim na podu u spavaćoj sobi u potkrovlju, plačem i govorim: 'Ne mogu više ovo.' Iskreno, ne sjećam se te epizode, ali vjerujem da sam izgledala očajno i bespomoćno jer sam se loše osjećala tjednima. Kad me je vidio u tom stanju, rekao je da ćemo zajednički potražiti pomoć i da ja, ma koliko god da mislim da sam jaka, nisam u stanju sama proći neke stvari.

Kate je otkrila kako joj je tada najviše značila pomoć i podrška njoj bliskih osoba i da svaka žena koja je rodila to zaslužuje.

‘Kad se sjetim trenutaka u kojima sam mogla ozlijediti svoje dete, razumijem zašto je toliko važno da mame imaju pomoć i podršku prvo partnera, a potom i stručnjaka.’

Međutim, tek kada je Kate počela na internet istraživati o mentalnome zdravlju u postporođajnom razdoblju, otkrila je koliko žena ima sličan ili isti problem kao i ona, a najviše ju je šokirao broj samoubojstava majki koje su tek rodile. Upravo zbog toga odlučila je svoja iskustva podijeliti s javnošću i objaviti knjigu Zbog toga je odlučila svoja iskustva podijeliti na društvenim mrežama, ali i objaviti knjigu ‘Maybe Baby’.

Kate nije imala realnih razloga za nezadovoljstvo, ali jednostavno, nakon poroda, počela se osjećati nesretno i nezadovoljno: ‘Imam krov nad glavom, imam partnera koji me voli, imam pse, imam posao, imam bebu koja je zdrava. Zašto sam onda depresivna? Često mi se događalo da sjedim u dečjoj sobi i poželim si učiniti nešto loše, imam želju skratiti si muke, da me više nema. Bila sam uvjerena da sam uništila svoj život, kao i život svog partnera’, voditeljica je napisala u svojoj knjizi.

Kako je uspjela pobijediti depresiju?

Njezin partner Martin je inzistirao na tome da bebu barem tri noći tjedno čuva babysitterica, a on i Kate su krenuli na terapiju. Osim toga, Kate je išla i na individualne terapije, a uza sve to bila je i na antidepresivima koje joj je prepisao psihijatar.

Nakon nekoliko mjeseci Kate je opet bila ona stara, a na svome je Instagramu napisala objavu:
‘Važno je voditi ove razgovore. Nisam mislila da ću se ikada u životu suočiti s ovim problemom. Ali, dogodilo se. Normalno je ako se osjećate loše ili ako zažalite što ste rodili. Istina je da je roditeljstvo teško. Meni je teško i danas, a Noa ima već godinu dana.’

Možda će vas zanimati

Najnovije