Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HOROR O KOJEM SVI PRIČAJU: Prva stolica i što su mame poduzele da bi si olakšale

Postpartum ima mnoga lica, ali i ona nejneugodnija prođu

 žena na toaletu Izvor: Shutterstock

Prije nego što sam rodila prvo dijete, nisam niti razmišljala o postporođajnim tegobama, a definitvno mi je na zadnjem mjestu bila tema 'postporođajna stolica'. Zapravo, nisam ni mislila da je to neki problem ili da bi mogao biti. I ovaj me je problem dočekao nespremnu. I prilično je nezgodno kad završite na odjelu babinjača, a cimerica vam kaže kako ju je 'frka' jer mora na toalet i da se boji da joj šavovi od epizotomije ne 'popucaju', i vama je to 'prvi glas' na tu temu.
Ispostavilo se da je i moje iskustvo bilo užasno, pogotovo jer sam imala oko 6 šavova na međici i sve me je 'dolje' peklo i boljelo.

Na kavi s ostalim mamama, pa čak i dvije godine nakon poroda, svakoj od nas je 'prva stolica' bila nezaobilazna tema. Odlučila sam i zapisati neka iskustva jer, ipak neki se problemi mogu riješiti ako naučite korisne stvari iz tuđega iskustva (naravno, i iz vlastita, pogotovo ako planirate roditi još koji put).

Na kraju, prema svim pričama koje sam čula, mame koje nisu imale problema sa stolicom, pripremile su se dobro i znale su što ih očekuje.
Stoga, buduće mame, ako se sramite pitati za savjet neku drugu mamu ili svog liječnika o tome kako se pripremiti za postporođajnu stolicu, pročitajte nekoliko savjeta i trikova (i nekoliko horor priča) kako bi vam vlastito iskustvo bilo lakše.

‘Bilo je prestrašno. Nakon hitnog carskog reza, već sam se osjećala dovoljno loše, kao da mi je utroba napola otvorena. I nije bilo tih laksativa koji su mogli natjerati moje oslabljene trbušne mišiće da se pokrenu i pomognu crijevima da se isprazne. Plakala sam, a sestra me je 15 minuta pridržavala na wc-u dok se nešto nije pokrenulo. Ovo mi je bila veća trauma nego kasniji oporavak od carskog reza’, 32-godišnja Vesna, iskustvo nakon poroda carskim rezom.

‘Nakon poroda nije mi toliko bila problem stolica, koja je bila pretvrda, koliko hemoroidi koji su nastali tijekom poroda i, vjerojatno se još pogoršali, nakon prve stolice. Deset mjeseci sam se borila s postpartum hemoroidima, a bilo je dana kad nisam mogla sjediti’, 25-godišnja Tihana, vaginalni porod.

‘Bilo je kao da rađam još jednom, ali samo s malo više krvi’, 34-godišnja Anja, vaginalni porod

‘Bila sam zabrinuta, jako, jer je došao i treći dan nakon poroda, a ja još nisam imala stolicu. I, naravno, imala sam nekoliko šavova ‘dolje’. No, nije bilo baš strašno. Prema pričama, očekivala sam u najmanju ruku pucanje šavova, ali prošlo je lagano. Samo da napomenem, cijeli zadnji trimester sam imala problema s pražnjenjem crijeva… Dobro sam prošla’, 32-godišnja Valentina, vaginalni porod.

‘Prijateljica mi je napomenula da postoji mogućnost da imam problema sa postporođajnom stolicom pa sam uzela laksativ sa sobom u bolnicu. Istina, prirodni, ali je funkcioniralo. I uzimala sam ga sve dok nisam obavila tu prvu stolicu, bez većih bolova’, 36-godišnja Tena, vaginalni porod.

‘Moja prva stolica došla je 12 sati nakon poroda. Još sam bila u bolnici, i nisam očekivala. Otišla sam zapravo obaviti malu nuždu, a obavila sam sve. Istina, to sam jutro uzela laksativ i, na sreću, imala sam proljevastu stolicu. Bilo je to olakšanje’, 29-godišnja Lucija, vaginalni porod.

Što učiniti da si olakšate?

1. Uzmite lijekove protiv bolova, kreme za hlađenje, laksative... uz konzultaciju s liječnikom, naravno.

2. Hladni oblozi uvelike olakšavaju bol nakon stolice. Stavite pelenu u hladnjak i izvadite kada budete spremni za korištenje, ali koristite obloge samo kao privremenu pomoć. 

3. Ako je jako bolno, neka netko bude u vašoj blizini kad idete na wc. Moralna podrška je važna, i nemojte bebu ostavljati samu, bez nadzora.  

4. Izbjegavajte sir u prehrani i sve zbog čega bi stolica mogla biti tvrda. Voće i povrće su prvi izbor kad je hrana u pitanju. Mame is iskustva preporučuju sok od suhih šljiva. (Preko noći ostavite oprane suhe šljive u vodi).

5. Budući da nekim ženama stolica može biti bolna i do 6 mjeseci nakon poroda, ako se stanje ne popravi tijekom prva dva tjedana, obavezno konzultirajte liječnika. 

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije