Zbog društvenih mreža brojne mame imaju nerealna očekivanja i trude se postići savršenstvo. U tome se često izgube i zbune pa se počnu osuđivati jer ne rade sve savršeno kako sugeriraju popularne mame.

Često se zbog promatranja tuđeg "savršenog" života osjećamo loše, pa te druge mame, iako nemaju loše namjere, dovedu do toga da osuđujemo vlastite roditeljske vještine.

Važno je da znate - niste loša mama ako:

1. Ako vam je dijete izbirljivo

Neka djeca jednostavno vole birati i odbijati neke narmirnice. To je normalno i ne znači da griješite. Postoje načini na koje možete pokušati raditi s djetetom te uvrstiti u prehranu i one namirnice koje odbija.

2. Ako ste naručili hranu, izabrali nezdrav obrok, dali grickalice

Nije lako svakodnevno razmišljati o kuhanju i naći vremena za sve, posebno uz brojne kućanske poslove. Ako se trudite hraniti što bolje, vašem djetetu neće naškoditi jedan manje kvalitetan obrok.

3. Ako ste zaposlena mama ili ako ste nezaposlena mama

Ljudi vole osuđivati druge. Nekima smeta kada majka radi, pa nije cijeli dan pokraj djece, dok drugi zamjeraju ako je nezaposlena. Ne razmišljajte o tome, već radite ono što vama i vašoj obitelji najviše odgovara.

4. Ako vam je dijete tvrdoglavo

Svi misle da će dijete vrlo lako odgojiti i naučiti da sluša. Neka djeca mogu biti tvrdoglava i sasvim je u redu ako su i vaša takva. Na vama je da primijetite i poradite na tome, postavite pravila i naučite dijete da vas sluša. Niste loša majka zbog toga.

5. Ako vam je svega dosta

Loši dani su normalni. Svi imamo loše dane pa često reagiramo naglo kada su djeca nemirna, kada se ne slažemo s partnerom, imamo probleme na poslu, zbog umora ili nenaspavanosti. To je normalno i ne čini vas lošim roditeljem. Zapravo, baš u tim situacijama možete dijete naučiti da svi imamo emocije i da je sasvim u redu pokazati ih jer će proći.

6. Ako vam je dom neuredan

Kada imate djecu kuća jednostavno ne može biti savršena, koliko god se trudili. Pustite djecu da se igraju, a vi se opustite. Nije važno je li kuća u savršenom redu, već jesu li djeca sretna i obitelj ispunjena.

7. Ako vam treba pauza

Svatko od nas mora u nekom trenutku stati, sjesti i odmoriti se. Poslije teškog dana krcatog obavezama, normalno je da vam treba predah. Ne morate svake sekunde biti pokraj djeteta. Dozvolite si da se odmorite.

8. Ako su je potrebno nešto za smirenje

Nemojte se osuđivati ako vam je potrebna pomoć i ako se psihički ne osjećate dobro. Ako vam je potreban lijek, nemojte se toga sramiti. Zbog toga ste bolji roditelj svojoj djeci.

Samohrane majke su pravi superheroji. Ono što same postižu je za svaku pohvalu. Nema razloga da se zbog toga osjećate loše, već naprotiv, budite ponosni na sebe i na to što pružate djetetu sa svoje dvije ruke.