Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što osjeća dijete kad prolazi kroz porođajni kanal?

Ovo slikovito pokazuje koliko je zapravo teško roditi!

porod

Trajanje trudova je individualno i može biti vrlo iscrpljujuće. Drugo porođajno doba započinje kad je ušće potpuno otvoreno (10 cm), vodenjak je prsnuo, a glavica je na izlazu. Trudovi su još intenzivniji i učestaliji. Pojavljuju se svake dvije minute, a traju oko 100 sekundi. Prvorotkinjama će drugo porođajno doba trajati 1 – 2 sata, a višerotkinjama oko 30 minuta, no često je dovoljno i 5 do 10 minuta. Iskustvo poroda je nevjerojatno, a kako doista, izgleda tih "magičnih" 10 centimetara, slikovito je prikazano na fotografiji u nastavku...

Što se događa u tijelu žene?
Vrat maternice se otvorio i dijete je započelo svoje kretanje kroz porođajni kanal. Kosti zdjelice rodilje i djetetova glavica smještaju se jedno pored drugoga. Ako je ušće sasvim otvoreno, ali glavica nije dovoljno nisko i nije pravilno okrenuta, još nije vrijeme za tiskanje. Pratite upute primalje.Važno je da majka i ekipa za porađanje imaju dobru komunikaciju. Tiskanje će slijediti trudove kad za to dobijete zeleno svjetlo. Čvrsto uporište za ruke pomoći će vam da bolje koristite trbušne mišiće i lakše i učinkovitije tiskate. Nakon posljednjeg pražnjenja mjehura, radi se dezinfekcija vanjskog spolovila, a međica se obrađuje lokalnim anestetikom. Hoće li tijekom porođaja biti izvršen urez međice, ovisi o njenoj elastičnosti, visini, veličini i brzini prolaza glavice te o obliku stidnog luka. Ako je potrebna, obavlja se kad djetetova glavica izboči međicu. Uglavnom se taj rez ne osjeti.
Doći će do intenzivnog stvaranja adrenalina koji će natjerati maternicu da doslovno izbaci dijete.

Što osjeća dijete?
Njegova se glavica gura kroz prilično uzak prolaz. Djetetova lubanja nije tvrda i zato dijete može mijenjati oblik, prilagoditi ga prolazu i tako lakše proći kroz njega. Prvo će izaći glavica, zatim prednje i stražnje rame, trup i nožice. Izuzetno je važno da bebu dočekaju ljubav i nježnost, tj. da se ubrzo pronađe u maminu naručju.

Tekst: D. P.
Fotografije: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije