Bliži se najočekivaniji trenutak trudnoće, iako i najdivniji ujedno je isprepleten raznim osjećajima kao što je uzbuđenje, strah, nervoza, iščekivanje… Savladali ste tehnike disanja, odabrali tehnike opuštanja, prošli u ‘teoriji’ porođaj i nekoliko puta, pa da prođemo još jednom gradivo i odmah da iskoristim priliku da vam skrenem pažnju na položaje za vrijeme porođaja te kako si dodatno možete olakšati. Ukoliko ipak zaboravite sve savjete, tehnike disanja, položaje i vizualizacije, nema potreba za brigu. Porođaj je prirodan proces i potrebno je samo zadržati kontrolu i slijediti svoj instinkt.

Porođaj prirodnim putem

Porođaj se sastoji od 4 porođajna doba: doba otvaranja, doba izgona i rođenje djeteta, doba izlaska posteljice i kontrolno doba.

Prvo porođajno doba; početak porođaja: cerviks u ovoj fazi postaje mekši, skraćuje se i počinje se otvarati. Beba se spušta u zdjelicu. Kontrakcije možete osjećati slabo, obično su neredovite. Ova faza može trajati danima, opustite se i smirite, pazite na sebe. Latentna faza prvog porođajnog doba: ovo je faza u kojoj se cerviks otvara do 3-4 cm. Ovaj dio porođaja najčešće traje 2/3 ukupne dužine. Do kraja ove faze kontrakcije će trajati 24-45 sekundi. Kombinirajte odmor i aktivnost (npr. šetnju i tuširanje). Kada kontrakcije postanu toliko jake da ne možete govoriti za vrijeme njihova trajanja, počnite koristiti relaksaciju i jednu od vrsta disanja (ovisi o jačini trudova, ali i vama). U ovoj fazi važnu uloga ima osoba koja vam pomaže pri porođaju, najčešće budući otac.

Aktivna faza prvog porođajnog doba: kontrakcije su jače, dolaze čak svake 3 minute i traju minutu. Faza najčešće traje 2-6 sati, a cerviks se otvara do 8 cm. Odmarajte se između trudova, a dok traju koncentrirajte se na disanje ili kretanje. Često mijenjanje položaja vam pomaže, ali i ubrzava proces. Prijelazna faza: cerviks se u potpunosti otvara i ulazi se u fazu tiskanja. Obično ovaj dio poroda traje kratko (manje od sat vremena). Moguće je da budete nervozni u ovoj fazi ili da osjećate slabost ili tresavicu. Potrebno je nastaviti s disanjem i koncentriranjem te odmorom među trudovima.

Drugo porođajno doba; izgon: ovo je dio poroda u kojem dijete prolazi kroz porođajni kanal, može trajati 15 minuta, ali i nekoliko sati. Kada jednom krenete u tiskanje vjerojatno će vam ponovno biti lakše jer napokon kontrolirate situaciju. Ukoliko pak imate jaki poriv za tiskanje, a iz nekog razloga se od njega morate suzdržavati bit će to možda najteži dio porođaja te si u tim trenucima pomognite disanjem.

Treće porođajno doba: porođaj je iza vas, bebi je presječena pupkovina te se nalazi na vašim prsima. Ovaj trenutak ćete pamtiti do kraja života… uzbuđenje, sreća i olakšanje. Nakon otprilike 10 minuta liječnik će vam pomoći da istisnete posteljicu. Taj dio ćete vjerojatno osjetiti kao neugodu, ali ne kao bol.

Četvrto porođajno doba: sada će bebu odnijeti na odjel za novorođenčad, a vi ćete ostati još dva sata u rađaoni na promatranju. Ako je bilo epiziotomije, sada slijedi šivanje. Boli li vas šivanje recite to odmah liječniku. Vrlo je vjerojatno da ćete imati još neke slabije trudove ili da ćete se nekontrolirano tresti. Ovo su normalne pojave. Nakon ta dva sata moguće je da ćete još uvijek biti iscrpljeni, ako je porođaj prošao bez problema najvjerojatnije ćete se osjećati dobro, ali ipak umorno i bit ćete žedni. Osvježite se, čeka vas zahtjevna, ali lijepa dužnost: biti majka.

Bebe nisu pasivna bića koje da ne dožive i osjete dolazak na svijet, one su aktivni sudionici u procesu rađanja i svaka faza porođaja je za njih jedna nova informacija. Na porođaju beba je najosjetljivija u cijelom svom životu na osjete i na svoju okolinu; vrijeme porođaja nacrt je za dio pun novih informacija. Vaginalnim putem djetetovo tijelo proći će iz maternice kroz grlić kad se stvore svi uvjeti za tzv. zreli porođaj i potom će izaći kroz rodnicu iz tijela majke.
Položaj tijela ima veliku ulogu u olakšavanju porođaja. Tokom kontrakcija pokušati mijenjati položaj tijela te pronađi onaj koji je najugodniji. Svakako je preporučljivo kretati se i ne ležati cijelo vrijeme u istom položaju.

U prvoj fazi trudova preporučuje se:

• uspravan položaj tijela koji će potaknuti proizvodnju hormona neophodnih za porođaj, a ni utjecaj gravitacije u ovom položaju neće biti na odmet.
• položaj sa razmaknutim nogama – klečanje ili sjedenje uspravno na stolici, što će pomoći da se zdjelica raširi i napravi više prostora.
• položaj u kojem je tijelo nagnuto prema naprijed – to će pomoći da se proširi prostor između leđa i donjeg djela zdjelice. U tom položaju mišići maternice će produktivnije obavljati svoju ulogu, a beba će imati više prostora.

Odabir položaja rađanja na leđima, kao glavne rodiljne pozicije, zatvara područje zdjelice za oko 30 posto. Za vrijeme porođaja potrebno je zaboraviti na sram. Postoje pozicije koje porođaj mogu učiniti lakšim nego kada se leži na leđima.

Evo nekoliko položaja koji se mogu probati, a koji će pomoći posebno u fazi izgona:

1. Čučanje; može se čučati na podu, na krevetu, u bazenu za porođaj i koristiti sve što je potrebno kao podršku, npr. uzglavlje kreveta, supruga itd. Žene koje su koristile ovaj položaj kažu da na taj način osjećaju više kontrole i udobnosti. To može pomoći skratiti duljinu porođajnog kanala, tako da dijete izlazi lakše.

2. Na sve četiri. Mnoge žene položaj na rukama i koljenima smatraju jednim od najvažnijih prirodnih položaja pri porođaju. To sigurno pomaže u smislu gravitacije, široko otvara kukove, što znači manji pritisak na majku i dijete. To se može učiniti na krevetu, obloženom podu, u vodi ili nagnut nad nečim poput lopte za pilates ili uzglavlja kreveta.

3. Klečanje; nekim ženama odgovara klečanje, na primjer na jastucima ili na krevetu. Mogu imati oslonac rukama oko suprugova vrata ili biti naslonjene na hrpu jastuka.

4. Ležeći na boku; neke žene pri porodu žele se okrenuti na bok. To je sasvim prirodno i primalja im može u tome pomoći podizanjem jedne njezine noge, stvorivši time dovoljno prostora za izgon djeteta.

5. Stolčić; specijalno izrađene stolice za porode korištene su stoljećima. Ti stolčići oblikovani su tako da majka sjedne i obično ju podržava njezin partner ili primalja. Neke žene smatraju čučanje previše napornim za svoje noge pa je porod na stolčiću definitivno koristan u tom pogledu.

Porođaj carskim rezom

Carski rez je operacija u trbušnom području iznad stidne kosti gdje se kirurškim putem otvara trbušna šupljina, razmiču mišići i ulazi u maternicu kako bi se omogućio izlazak djeteta iz tijela majke. Može biti planiran, kada se unaprijed zna da postoji nemogućnost vaginalnog porođaja ili hitan, kada u toku porođaja dođe do pojave komplikacija zbog kojih je opasno završiti porođaj vaginalnim putem.

Tekst: Tea Sukreški
Foto: Shutterstock