Primalja Pip Davis na svom Instagramu profilu midwife_pip objavila je neke činjenice o epiduralnoj koje vjerojatno niste znali.

1. Svrbež

Može se dogoditi da nakon ubrizgavanja epiduralne anestezije osjetite svrbež, ali to je normalno. Hlađenje vam može pomoći da se osjećate ugodnije, a možete dobiti i lijek koji će ga ublažiti.

2. Krvni tlak

Nakon ubrizgavanja epiduralne anestezije krvni tlak se snižava pa će možda biti potrebno primiti infuziju jer nizak krvni tlak može utjecati i na bebu. Razina tlaka se stalno prati.

3. Mokraćni mjehur

Kako zbog anestezije nećete osjećati bol, ne možete ni osjetiti kada vam je mjehur pun jer epiduralna zahvaća i okolne živce. Zbog toga se najčešće postavlja kateter za pražnjenje mjehura.

4. Kad prestaje djelovati

Obično je potrebno oko osam sati da učinak epiduralne potpuno nestane, tj. da izbacite analgeziju iz tijela.

5. Učinkovitost

Za većinu žena epiduralna anestezija vrlo je učinkovita u ublažavanju porođajne boli, no prema Udruzi opstetričkih anesteziologa procjenjuje se da jedna od deset žena uz epiduralnu treba još jedno sredstvo protiv bolova.

6. Intervencija

Epiduralna ne povećava mogućnost porođaja carskim rezom, ali povećava mogućnost upotrebe vakuuma ili pincete za izvlačenje djeteta iz porođajnog kanala.

7. Mobilnost

Epiduralna može ograničiti pokretljivost žene, ali to ne znači nužno da mora ležati na leđima u krevetu. Primalja Davis ističe da je važno da se žena u krevetu malo uspravi uz pomoć jastuka, naslona.