Fetalna distocija ramena događa se kada jedno rame bebe na porođaju zapne iza majčine stidne kosti ili sakruma (kosti na stražnjoj strani zdjelice, iznad trtice). U takvim slučajevima potrebna je hitna dodatna intervencija, piše Cleveland Clinic. Distocija se pojavljuje u otprilike 1 od svakih 100 vaginalnih poroda.

Što se događa kada dođe do distocije ramena tijekom poroda?

Tijekom druge faze porođaja obično postoji pauza nakon što djetetova glava izađe van, prije nego cijelo tijelo izađe. Kada se pojavi distocija ramena, ovo kašnjenje je duže od normalnog. Postoje i drugi znakovi koje će vaša primalja ili liječnik tražiti kako bi dijagnosticirali distociju ramena.

Što uzrokuje distociju ramena?

Nemoguće je predvidjeti hoće li doći do distocije ramena, ali ovo su čimbenici rizika:

 • imali ste distociju ramena tijekom prethodnog porođaja
 • inducirani porod
 • druge intervencije tijekom poroda
 • imate veliko dijete (ovo se naziva fetalna makrosomija)
 • velika težina
 • dijabetes
 • ako je vaš porod jako spor 

Kako se intervenira ako dođe do distocije ramena?

Distocija ramena zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Dok je beba zaglavljena, ne može disati i pupčana vrpca se može stisnuti. Beba će trebati pomoć da što prije izađe kako bi mogla dobiti dovoljno kisika, piše Cleveland Clinic.

Ako liječnik ili primalja posumnjaju na distociju ramena, prvo će vam reći da prestanete gurati.

Ponekad jednostavna promjena položaja može rasteretiti rame. Od vas se može tražiti da legnete na leđa s koljenima povučenim unatrag koliko god možete. To se naziva "McRobertsova pozicija". Primalja ili liječnik također mogu nježno pritisnuti iznad vaše stidne kosti kako bi oslobodili bebino rame.

Još jedan položaj koji može djelovati je da stanete na ruke i koljena, odnosno "na sve četiri", ali samo kada vam liječnik tako kaže.

Ponekad će primalja ili liječnik morati umetnuti svoje prste ili ruku u vašu vaginu kako bi olabavili djetetovo tijelo. U tom slučaju ćete možda prvo trebati epiziotomiju.

Dovršetak porođaja carskim rezom

Druga je mogućnost hitan carski rez pod općom anestezijom. Nakon što anestetik počne djelovati, beba će biti gurnuta natrag u maternicu i rođena kroz rez na abdomenu. Obje ove opcije su hitne intervencije.

Što se događa ​​nakon porođaja?

Većina beba se vrlo dobro oporavi od distocije ramena. Ali budući da su možda bile ozlijeđene ili im je nedostajalo kisika, možda će ih trebati pomnije promatrati ili će trebati provesti neko vrijeme na neonatalnoj jedinici intenzivne njege.

Neke će bebe trebati fizioterapiju, a vama će možda trebati pomoć pri dojenju ako je beba ozlijeđena. 

Može li se distocija ramena spriječiti?

Distocija ramena je nepredvidiva, tako da postoji vrlo malo što možete učiniti da je spriječite. Liječnik ili primalja će razgovarati s vama o riziku od distocije ramena ako ste prije rađali dijete s distocijom ramena.

Koje su moguće komplikacije distocije ramena?

Težak porod povezan s distocijom ramena ponekad može uzrokovati ozljede bebe. To može uključivati:

 • prijelom ključne kosti ili nadlaktice vaše bebe
 • oštećenje živaca koje zahvaća bebina ramena, ruke, šake ili prste
 • nažalost, postoji rizik da nedostatak kisika tijekom poroda može dovesti do oštećenja mozga.

Ponekad distocija ramena može dovesti do rijetkih komplikacija za majku, uključujući:

 • porođajne ozljede kao što je oštećenje živaca
 • postporođajno krvarenje