Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prednosti kasnog podvezivanja pupkovine nakon porođaja

Ako ne trebate sačuvati krv iz pupkovine radi doniranja matičnih stanica, razmislite o prednostima kasnog presijecanja pupkovine koja ima višestruku korist za vaše novorođenče

Sve je uobičajeniji postupak kasnijeg presijecanja pupkovine u našim rodilištima, no za svaki slučaj dobro je naglasiti da to želite jer prednosti su velike za bebu i šteta bi bilo to propustiti.

Naime, rodilje su rijetko upoznate s činjenicom da je podvezivanje pupkovine odmah po rođenju vrlo stresan za bebu, a nakon što se netom provukla kroz porođajni kanal na nimalo jednostavan način, stvarno joj ne treba dodatnih stresova. Dijete kojemu se naglo prereže pupkovina gubi dotadašnji izvor kisika te je primorano odmah učiniti prvi udah, čime u pluća zrak ulazi na vrlo grub način. Odatle najčešće i takvo glasno plakanje novorođenčadi koje se ne događa ako dijete do prvog udaha dolazi nakon što pupkovina otpulsira do kraja ili još bolje, nakon što se prirodno pusti da se pupkovina sama odvoji od posteljice (tzv. lotusov porod) u tijeku od 3 do 10 dana što također nije neuobičajeno, ali uglavnom za kućne porode i porode u porođajnim centrima, kućama za porode i sl. (o čemu mi još sanjamo u našoj zemlji). Dakle, taj grubi prvi udah izaziva intenzivni osjećaj pečenja unutar dišnih putova. Zgrčeni izraz lica praćen plačem koji se prije smatrao normalnim (čak i poželjnim kao znak da je dijete živo), zapravo je znak intenzivne patnje.

Prednosti kasnog (tj. od 4 minute do prestanka pulsiranja) podvezivanja pupkovine:

- dolazi do transfuzije krvi prema djetetu pri čemu se pohranjuje oko 50 mg željeza i prevenira eventualna anemija

- majke kojima je pupkovina kasnije prerezana u prosjeku dulje doje

- u prvom tjednu života dolazi do većeg pritoka eritrocita prema vitalnim organima

- u prijevremeno rođene djece primijećene su više vrijednosti krvnih nalaza, što smanjuje potrebu za postupcima intenzivnog liječenja (umjetna respiracija, transfuzija krvi)

- tek rođena beba ima veću porođajnu težinu uslijed veće količine primljene krvi

- povećan broj eritrocita i žutica novorođene djece kod koje se pupkovina podvezala kasnije čini se da nisu rizični u zdrave novorođenčadi.

Tekst: roditelji.hr

Izvor: Moja trudnoća, Sveobuhvatni priručnik za trudnoću, porod i babinje (napisale hrvatske primalje)Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije