Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VI STE NJIHOVI NAJVAŽNIJI UČITELJI: Ove stvari radite pred djecom kako bi usvojili dobre navike i naučili brinuti o sebi

Autor Sunčica Got

Možete im govoriti do beskraja, ali više vrijedi da im svojim primjerom pokažete.

 dijete u kadi Izvor: Shutterstock

Roditelji su djetetovi prvi i najvažniji učitelji, a vaše ponašanje govori znatno više od riječi pa je važno da se iz dana u dan trudite biti djetetov uzor u stvaranju dobrih navika i ponašanja. Ovo su situacije u kojima će vas djeca rado kopirati, ako im za to date priliku.

Redovito održavajte higijenu

Rijetko koje dijete s užitkom pere zube ili se baš uvijek sjeti oprati ruke nakon dolaska iz vrtića ili parka. Neka održavanje redovite higijene zuba, ruku i tijela bude vaš mali obiteljski ritual, kad god ste u prilici. Izmislite pjesmicu koja prati ove radnje ili u zahod ugradite zvonce koje smiju pozvoniti samo oni članovi obitelji koji su oprali ruke, zube, tijelo kad je to bilo potrebno.

Ispričajte se kad pogriješite

Ako želite odgojiti dijete koje će preuzimati odgovornost za svoja ponašanja, vi morate biti primjer takvog postupanja. Ne postoji savršeni roditelj i svaki roditelj ponekad griješi, no iskrena isprika može značajno utjecati na vaš odnos i na izgradnju zdravog stava o pogreškama i odgovornosti.

 mama ostavlja dijete Izvor: Shutterstock

Pokažite im da je u redu pogriješiti

Savršenstvo nam je nedostižno i jedino što možemo je dati sve od sebe, no neosporno je da ćemo ponekad griješiti i umjesto da svoje pogreške skrivamo pred djecom, iskoristimo ih kao sredstvo učenja. Neka vaše dijete vidi da je u redu pogriješiti i da nema potrebe od toga stvarati dramu ili razvijati osjećaj krivnje. Budite blagi prema sebi kad griješite pred djecom i fokus stavite na moguća rješenja problema.

Poštujte i volite svoje tijelo

Ako želite da vaše dijete ima zdravu sliku o sebi i svom tijelu, vi tu istu sliku trebate njegovati o svom tijelu. Nemojte da vas dijete vidi kako se osuđujete u ogledalu i kako pokazujete nezadovoljstvo svojim tijelom.
Potrudite se u njemu vidjeti ljepotu i snagu, a taj osjećaj prenesite djeci. Naša su tijela naše kuće i nose ogromnu snagu, a njihova se ljepota ogleda u jedinstvenosti. To su vrijednosti koje želite da vaša djeca nose.

 djevojčica se gleda u ogledalo Izvor: Shutterstock

Brinite o sebi

Neka vaše dijete vidi da i u najtežim trenucima, sebi dajete ljubav. Bilo da je riječ o uravnoteženom obroku koji ćete pripremiti, o toploj kupki, frizuri ili ćete poslušati omiljeni album i opustiti se uz kavu. Ne osjećajte grižnju savjesti ako ste posvetili određene trenutke samo sebi. Neka vaše dijete vidi da je briga o sebi nužna.

Pokažite suosjećanje

Neka dijete vidi vašu empatiju i brigu prema drugima. Ako na ulici sretnete beskućnika, pitajte ga je li gladan, žedan i možete li mu kupiti nešto za jelo. Ako se vaš partner ne osjeća dobro, pokažite djetetu kako zagrljajem ili toplom riječi možete pomoći nekome. Osvijestite mu emocije i potrebe drugih ljudi.

Čitajte

Djeca koja vole čitati uglavnom dolaze iz obitelji u kojima se čita. Neka vas dijete od malih nogu vidi s knjigom u rukama. Čitajte dok je dijete u vašoj blizini, ponudite mu da lista slikovnicu u vašem društvu dok vi čitate. Dajte djetetu do znanja da su knjige i priče nešto uz što se opuštate, zabavljate i da su vrijedan dio vašeg kućanstva.

Možda će vas zanimati

Najnovije