Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Ak' ne pereš zube, morat ćeš kod zubara', rečenica koju nikako ne trebate izgovarati djeci!

Oralna je higijena vrlo važna i dijete je treba usvojiti već od najranije dobi jer uloga mliječnih zuba nije samo da se stave ispod jastuka pa Zubić Vila preko noći ostavi 10 kuna. Koliko je važno brinuti se o njima, objašnjava ...

 djevojčica pere zube

Sve je očitija važnost mliječnih zuba. Ne tako davno, smatralo se kako su mliječni zubi privremeni pa kao takvi i nisu od posebne važnosti. No kolika je njihova važnost i zašto ih posebno moramo čuvati, objašnjava stomatologinja Ivana Bogdan.Kakva su djeca pacijenti?

Ivana Bogdan.Kakva su djeca pacijenti?

Djeca su jako zahvalni pacijenti, prekrasno je kada se s djetetom uspostavite povjerenje i uživamo u druženjima koja budu sve samo ne neugodna.

Kako pomoći djetetu da prebrodi strah od zubara?

Strah od stomatologa nije urođen, jedan je od onih koje okolina nesvjesno uzrokuje komentarima tipa: ako ne pereš zube morat ćeš kod zubara pa dijete pretpostavi da je to nešto strašno, ili kad već dijete dođe: ne boj se, neće te ništa boljeti. Dijete ne zna što se treba raditi i da to može boljeti, tako da opet očekuje strahote.  ivana bogdan i maša Dijete treba pripremiti na to da mi gledamo u usta, imamo ogledalca kojima provjeravamo zube, čistimo zube četkicama koje zuje. Dobru suradnju lakše uspostavimo upoznavanjem kroz igru, pravovremenim pregledima od najranije dobi. Mala djeca mogu biti i pratnja drugim članovima obitelji, tako se upoznaju s ponašanjem u ordinaciji, povjerenje drugih im je znak da je dolazak na pregled sasvim prirodna stvar.

Sve je to teže i mukotrpnije ako je prvi susret sa stomatologom kada je već karijes učinio svoje i zub boli.

Koliko su važni mliječni zubi i kako ih sačuvati? Mliječni zubi su iznimno važni! Djeca trebaju sažvakati hranu prije gutanja jednako kao i odrasli! Prijevremeni gubitak mliječnih zuba također dovodi do slabijeg razvoja čeljusti, smanjenog prostora za trajne zube i time izaziva poremećaje u rasporedu trajnih zuba. Činjenica je da se to kasnije može korigirati ortodontskom terapijom, ali prevencija bi trebala biti primarni cilj i roditelja i stomatologa.

Mliječni se zubi najbolje mogu sačuvati dobrom oralnom higijenom. Redovne kontrole kod stomatologa mogu dijete motivirati na bolju suradnju, a ako do karijesa ipak dodje, važno ga je sanirati na vrijeme!

Kada je vrijeme za aparatić? Prvi pregled ortodonta trebao bi biti oko sedme godine. Ako postoje poremećaji u odnosu gornje i donje čeljusti, širini čeljusti mobilnim aparatom se može djelovati na rast i razvoj. Fiksni aparat može se staviti tek kada su svi trajni zubi nikli, ali gotovo sve može posložiti na mjesto brže i preciznije

Koliko vremena treba da se isprave zubi? Svaka je terapija individualna, ovisi o težini anomalije i suradnji pacijenta, jedna do dvije godine u prosjeku.

Kolika je cijena aparatića? Pokriva li HZZO dio troškova? Hzzo do punoljetnosti pokriva troškove ortodontske terapije

Do koje se godina uobičajeno nose aparatići? Ortodontska terapija nema gornju dobnu granicu.

Što biste savjetovali roditelji po pitanju oralne higijene i preventivnih pregleda? Mliječni zubi su zubi, peru se otkad se pojave u ustima do ispadanja. U početku se mogu prebrisati gazom, ali već nakon što dijete navrši godinu dana, trebalo bi imati svoju četkicu. Dječje četkice trebaju biti mekanih vlakana jer je zubno meso bolno oko izbijajućeg zubića. Djeca kopiraju, pa ako odrasli peru zube svaku večer, i oni će htjeti. Važno je da roditelj 'prekontrolira' kako su oprani zubi, a posebnu pažnju treba posvetiti griznim plohama zuba!

Sve je stvar kako će im se 'prodati' priča! Ako se zube MORA prati kao po kazni, dijete će imati averziju, no ako se baš dobro zubi operu i pasta zapjeni, mogu se raditi mjehurići i balončići iz usta! Pokušajte, zabavno je!

Razgovarala: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Privatni arhiv, Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije