Mnoge roditelje muči pitanje do kada dijete treba spavati s njima u sobi i kako prepoznati da je spremno za odvajanje tijekom noći. Psiholog objašnjava da se to obično događa kada jedna od strana, ili roditelj ili dijete to poželi, i za to ne postoji određena dob.

Ako je odluka na mami i tati

Ako je to vaša želja, puno ćete lakše objasniti djetetu što bude starije. No većina je djece već u dobi od četiri godine spremno na odvajanje u svoju sobu. Dobro je ići korak po korak. Ako je dijete inače spavalo s vama u krevetu, prvo ga naučite da samo zaspi u svom krevetu, bez vaše prisutnosti.

Možete ostaviti blago svjetlo u sobi i hodniku, malo otvoriti vrata i reći da ste u blizini. Potom, psiholozi savjetuju da uredite dječju sobu i da navikavate dijete da se u njoj igra tijekom dana, da mu u njegovu sobu dolaze prijatelji na igru, kako bi se 'saživjelo' s prostorom. 

Ako je riječ o djetetu starijem od četiri godine, ponudite mu da pokraj njega spava i omiljeni plišanac. Ako se radi o mlađem djetetu, ne radite naglu promjenu i, ako dijete ima potrebu za vašom blizinom, udovoljite mu. Strpljivo ga uspavljujte jer tako šaljete poruku da je sve u redu, da ste tu ako mu zatrebate.

Ako dijete samo želi u svoju sobu

Ako pak dijete samo izrazi želju da spava u svojoj sobi i svome krevetu, taj prelazak je uvijek gotovo bezbolan. 

kako prepoznati da je dijete spremno za spavanje u vlastitoj sobi
Shutterstock 

Dijete je spremno za svoju sobu kada poželi zatvoriti vrata, igrati se samo ili s prijateljima, zaštićeno od pogleda drugih. Soba je slika zrelosti djeteta: mjesto gdje nalazi svoj mir iza zatvorenih vrata (i pritom se ne boji) i gdje ima potrebu igrati se bez promatrača.