Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVO ODVAJANJE OD DJETETA NE MORA BITI TABU: Kada je dijete spremno za igranac kod prijatelja?

Autor Zvjezdana Bubnjar

Dogovori za igru s drugom djecom, ali bez vas, popularni 'igranci', dobri su i za dijete i za roditelje, ali trebate procijeniti kada je vaše dijete spremno za ovakvo odvajanje

 shutterstock_570751849.jpg Izvor: Shutterstock

Klincima je uvijek zabavno naći se sa svojim vršnjacima, igrati se, a zapravo nesvjesno razvijati svoje socijalne i komunikacijske vještine. Igranci su korisni i mamama i tatama jer je to je prilika da se povežete s drugim roditeljem koji imaju dijete slične dobi. Kako ste u istoj fazi roditeljstva, vjerojatno ćete imati mnogo zajedničkih tema za razgovor, razmjenu iskustava i savjeta. Djeca će se, također vjerojatno više zabaviti jer su u istoj fazi razvoja.

Međutim, ponekad je lijepo moći ostaviti dijete kod prijatelja i otići na večeru. Možda trebate obaviti neke poslove, liječnički pregled ili vam je potreban sat ili dva samo za sebe.

Dobro je imati prijatelja od povjerenja kod kojeg biste mogli ostaviti svoje dijete na igri. I premda vašim prijateljima nije nikakav problem prigrliti mališana, moguće je da vaše dijete nije spremno ostati s drugima ako vi niste u blizini.

Iako je svako dijete drugačije, postoje neki znakovi kada je spremno, bez vas, ostati s drugim osobama.

Kada djeca imaju koristi od igranca?

Iako ste možda spremni ostaviti dijete na igranju kod prijatelja, trebali biste biti sigurni da će ono moći uživati u vremenu provednom bez vas. Obično je dijete spremno kada navrši 3 godine. Ujedno, to je dobna granica ispod koje ne bi trebalo ići jer se dijete mlađeg uzrasta neće osjećati ugodno ako ga ostavite samog s drugim osobama.

Jedan od uvjeta je da ste sigurni da je vaše dijete sazrelo da ostane s drugima a da vas nema nigdje na vidiku. Presudna je emocionalna zrelost djeteta i način na koji ono funkcionira u društvenom okruženju. Također, važno je tko su ti drugi roditelji i drugo dijete. Ako je dijete, blizu njih odrastalo, vjerojatno će se i lakše prilagoditi i bez problema ostati s njima, dok s ljudima koje slabije poznaje taj bi proces mogao biti duži.

Iako ne postoji idealna dob, većina stručnjaka smatra da mališani mlađi od 3 godine, obično još nisu spremni ostati sami, bez roditelja.
Ostavljanje djeteta na igri kod prijatelja ima važnu ulogu u razvijanju socijalnih vještina vašeg djeteta i učenju samostalnosti, a određena je priprema za samostalne boravke u igraonicama ili za posjete rođendanima, koji su sastavni dio društvenog života djece predškolske dobi.

U dobi od tri godine, složit će se mnogi, igraonice su još prilično velik zalogaj jer, osim problema odvajanja, nailazite i na problem sigurnoga okruženja i hoće li animatori u velikom broju djece uočiti potrebe vašega mališana. Stoga, mali igranci kod prijatelja dobar su početni korak za privikavanje djeteta na odvajanje od roditelja i stjecanje određene samostalnosti. Dijete će se u obiteljskoj atmosferi, iako nije riječ o vlastitoj obitelji, osjećati ugodnije, a odraslima je lakše paziti na djecu i na njihovu sigurnost.

Ako svome djetetu želite olakšati odlazak na igranac, organizirajte ga tako da ispočetka bude u vašem prisustvu, a zatim postupno radite na tome da se prilagodi i bude spremno da ga ostavite samog.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije