Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZABAVNA I KORISNA AKTIVNOST ZA NAŠ PLANET: Zaprljajte ruke s djetetom i povežite se s prirodom

Autor Sanja Matasić

Proljeće je i vrijeme za vrtlarske radove pa zašto se ne biste s djetetom upustili u novu avanturu?

 dijete u vrtu Izvor: Shutterstock

Djeca su kao spužve, upijaju sve ono što vide, a mi, odrasli, koji ih okružujemo, pružamo im uzorak ponašanja. Ako se pitate kako da dijete u svoju svijest primi želju da brine o okolišu, evo odgovora – gledajući odnos prema prirodi ljudi koji ga okružuju.

Jedan od načina kako da djeca razumiju procese u prirodi i da se povežu s njom svakako je vrtlarenje. Stavljajući sjeme u zemlju, zalijevajući, gledajući kako biljka raste, dijete iskustveno dobiva spoznaju o tome da se o prirodi treba brinuti i biti odgovoran.

Kako je proljeće i vrijeme za sijanje i sadnju, predlažemo vam da se s djetetom upustite u avanturu, kreiranje maloga vrta. Ako niste u prilici da to činite na otvorenome, zašto ne biste iskoristili balkon, terasu ili čak prozorsku dasku za uzgajanje biljaka?

Vrt na otvorenome!

Odredite sunčano mjesto u vrtu, gdje ćete sa svojim mališanima napraviti samo njihov vrt i gdje će oni s užitkom promatrati kako od sjemena nastaje lijepa biljka i ukusni plodovi.

Njihov vrtić može biti ograđen prostor ili, još bolje, uzdignuta gredica koju možete napraviti i od starog pješčanika ili drvenih kašeta.

Planirajte s djecom njihov vrta pa zajedno nacrtajte kako bi trebao izgledati. Neka djeca sama ukrase kamenje za obrube gredica. Iskoristite stare štapiće od sladoleda za označavanje gredica, napravite zajedno strašilo − na taj ćete način dodatno ukrasiti njihov dio vrta i imat ćete što raditi za kišnih dana kada ne možete na otvoreno.

 dijete u vrtu Izvor: Shutterstock

Djeci pronađite pravi alat manjih dimenzija, kojim će djeca moći lakše raditi. Na taj ćete im način dai do znanja da je njihov vrt jedanko vrijedan, a i njime će lakše raditi.

Ako ih upoznate sa širim kontekstom aktivnosti, djeca će bolje učiti, stoga ih ključite u sve faze uzgoja, od pripremanja zemlje na gredici i sjetve do plijevljenja i ubiranja plodova. Bez obzira na to što će urod biti malen, neka se sami brinu za biljke. Dodatno ih motivirajte i podsjećajte da trebaju zaliti svoje biljke, plijeviti ih i slično, ali posao prepustite njima.

No, ipak, neke ćete poslove morati i vi napraviti, recimo, ukloniti kojeg puža s njihovih jagoda ili ponovo oplijeviti vrt nakon malog vrtlara. Naravno, oni ne moraju znati za vašu dodatnu pomoć, važno je da znaju kako je to 'njihovo mjesto' i da su sve biljke plod rada njihovih malih ruku.

Mali vrt na balkonu ili terasi!

Ako imate samo terasu ili balkon, dajte djeci nekoliko tegli ili većih posuda. U veću žardinijeru posadite mini-rajčicu, bosiljak, peršin i začinsko bilje. Ove biljke nisu zahtjevne što se tiče prostora i njege, a dijete će tijekom procesa sijanja, sadnje i zalijevanja dobiti predodžbu o tome što znači uzgojiti biljku i brinuti se o njoj.

Ako ste malo ambiciozniji, možete se okušati sa sadnjom jagoda na balkonu, a dijete će biti ponosno kada bude jelo jagodice za koje se samo brinulo.

 dijete sadi u teglicama Izvor: Shutterstock

Možete biti maštoviti pa prije sijanja ili sadnje ukrasiti teglice bojicama, načiniti posude za sijanje sjemenja od plastičnih boca koje možete modelirati i kombinirati na razne načine.

Možda će vas zanimati

Najnovije