Svaka osoba godišnje baci čak 12 kilograma tekstila, a 90% toga moglo se reciklirati! Brza i lako dostupna moda uvelike je promijenila potrošačke navike kupaca, pa svaka žena, kažu istraživanja, godišnje kupi čak 28 kilograma nove odjeće! A kupovanje je, htjeli to priznati ili ne, za mnoge izvrsna psihoterapija - nema bolje utjehe od fine nove haljine! Ipak, mnogi od nas imaju favorite u ormaru, one vječne komade za koje bismo htjeli da potraju dugo i vječno izgledaju kao novi. Kako to postići? Održivim pranjem odjeće! Naime, upravo način na koji brinemo o svojoj odjeći, smanjit će potrebu za kupovanjem novoga, a - još važnije! - sačuvati planet. Nije nevažno ni kakve deterdžente koristimo, koliko često peremo odjeću, na kojim temperaturama, koliko trošimo vode... Obično peremo odjeću po navici, no uz manje promjene u procesu pranja možete pozitivno utjecati i na okoliš  - bez ulaganja puno truda.

1. Kakve deterdžente voli planet?
Uobičajeni deterdženti mogu sadržavati sastojke koji nisu dobri za vas, vašu odjeću ili vodene ekosustave. Fosfati u uobičajenim sapunima za pranje mogu uzrokovati cvjetanje algi koje negativno utječu na ekosustave i morski život. Kupovanje ekološki prihvatljivijih deterdženata znači potražiti one s naljepnicama koje označavaju da je proizvod lako biorazgradiv i bez fosfata te da je napravljen od sastojaka na biljnoj osnovi, umjesto na bazi nafte. Hit u svijetu su i tzv. sapunski orašasti plodovi, sjemenke drveća koje u dodiru s vodom stvaraju sapunicu, a mogu se kompostirati nakon potrošnje.

2. Ni premalo ni previše, već - baš koliko treba!
Uradi sam deterdžent za pranje odjeće možda je najzeleniji put, no moderan način života, koji nam ne ostavlja previše vremena, mnoge ipak odvraća od takvog načina pranja i njege odjeće. No, osim o vrsti, važno je vodite računa o ispravnome doziranju deterdženta, ovisno o tvrdoći vode i količini odjeće. Upotrebom prevelike količine deterdženta, boje bi mogle izblijedjeti, a odjeća se oštetiti. No i upotrebom premale količine deterdženta, odjeća s vremenom može postati beživotna i sivkasta. Također, upotrebljavajte omekšivač koji jača vlakna, čime produljujete njihov vijek trajanja. Određeni modeli PerfectCare perilica za rublje imaju funkciju AutoDose, koja automatski određuje optimalnu količinu deterdženta i omekšivača. Otpuštajući točno toliko koliko treba, odjeća dulje ostaje – kao nova. U jednom eksperimentu dokazano je da pamuk opran čak 30 puta na 30 stupnjeva u perilici Electrolux s funkcijom AutoDose, manje je podložan trganju od iste odjeće oprane u konkurentskim perilicama u 10 pranja.

3. Pametno sušenje!Funkcionalna odjeća koju nosite svaki dan ili na treningu, treba samo laganu njegu. Program za funkcionalnu odjeću za slobodno vrijeme, kakav imaju Electrolux PerfectCare sušilice, obnavlja vodoodbojnost odjeće bolje nego sušenje na zraku. Electrolux PerfectCare sušilice upotrebljavaju zagrijani zrak koji se stvara u njima, a usto snižavaju temperaturu koja je potrebna kako bi se postigli zadovoljavajući rezultati, štedeći tako 40% energije u odnosu na standardne kondenzatore. Sustav CycloneCare s tehnologijom 3D Sense u Electrolux PerfectCare sušilicama dubinski skenira tkanine kako bi se postiglo ujednačeno sušenje, a napredni senzori vlažnosti i temperature otkrivaju kada je tkanina suha i zaustavljaju program, kako se ne bi presušila.

4. Ne glačajte, jer ne morate
Ne samo da je glačanje dosadan posao, već također troši energiju i može oštetiti tkaninu. Stoga, jednostavno objesite odjeću odmah nakon završetka ciklusa pranja. Voda koja je još uvijek u njima djelovat će gravitacijom kako bi izvukla većinu nabora. A s inovativnim sustavom SteamCare, kakav imaju Electrolux PerfectCare perilice, svako pranje možete završiti nježnim protokom pare, čime se nabori smanjuju za jednu trećinu.

5. Samo osvježenje
Kad odjeći ne treba cjelovit ciklus pranja, upotrijebite paru kako biste ju osvježili. Zato birajte perilice s opcijom Steam Refresh, kakve su Electrolux Perfectcare perilice. Upotrebom pare smanjujete i količinu nabora na odjeći, što predstavlja održiviju zamjenu za glačanje. Zahvaljujući tome možete uživati u osjećaju 'upravo oprano', bez potrebe za punim ciklusom pranja poslije svakog nošenja.

6. Manje je više
Niža temperatura, dakle, ne znači lošije odrađen posao, ali definitivno znači velik plus za okoliš. Temeljito operite odjeću u Electrolux PerfectCare perilici na 30°C i uštedjet ćete više od 35% energije u odnosu na to da odjeću perete na 40°C. A rezultat će biti besprijekoran – čista i besprijekorna odjeća.

Više o Electrolux PerfectCare sušilicama za rublje doznajte OVDJE, a do kraja prosinca iskoristite i izvanrednu pogodnost; uz kupnju odabranih modela ostvarite poklon uz kupnju - uređaj za okomito glačanje, Refine 600!

* Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Electrolux