Školsko je doba nekima najljepše, a nekima najteže jer je upravo to razdoblje traženja, želje za pripadanjem i sklapanjem odnosa. Zlostavljanje se u školama događa na različitim razinama, a ponekad dijete nije ni svjesno da se prema njemu netko ponaša neprikladno. Obiteljska terapeutkinja Laurie Singer za portal Scary Mommy piše o znakovima koji mogu značiti da je dijete zlostavljano.

Zabrinjavajući znakovi

Nije uvijek jednostavno prepoznati znakove psihičkog ili fizičkog zlostavljanja budući da se ono može manifestirati kroz različita ponašanja, od povlačenja u sebe do nesuradljivosti i neprikladnog ponašanja.
Dijete odjednom može pokazivati otpor prema odlasku u školu, može odbijati jesti doručak ili odbijati spremanje za školu. Česti su i fizički simptomi poput glavobolje ili bolova u trbuhu, koji su posljedice emocionalnog stresa.

Nije neobično da zlostavljana djeca odjednom krenu pokazivati znakove anksioznosti, povlače se od obitelji i prijatelja, postaju tiši ili nervozniji, imaju češće ispade bijesa, smanjenu želju za nečim što ih je prije radovalo, a često je i popuštanje u školi.

Najčešći fizički pokazatelji uključuju razvoj neke psihosomatske bolesti, promjene u jedenju i apetitu, modrice ili porezotine na tijelu, zatim teškoće s kontroliranjem mokrenja ili pražnjenja crijeva, poremećen san i čest gubitak osobnih predmeta ili novca za užinu.

roditelji uče s djetetom
Shutterstock 

Osvijestimo što je prikladno ponašanje, a što ne

Odgovornost roditelja je da nauči dijete kako će se ponašati u situacijama u kojima ga netko zlostavlja. Ponekad djeca nisu ni svjesna da je riječ o zlostavljanju pa je važno da im pokažemo koja su ponašanja prihvatljiva, a na koja treba reagirati.

U većini se slučajeva zlostavljanju može brzo stati na kraju, ako se u cijelu priču uključe roditelji, učitelji i stručna služba. U slučaju dugotrajnog zlostavljanja i posljedica koje ono donosi, važno je djetetu pružiti i stručnu psihološku podršku te mu pomoći da ponovno pronađe radost u svojim hobijima i druženjima s prijateljima.

Teško je prihvatiti da netko zlostavlja vaše dijete, a ponekad je još i teže saznati da je vaše dijete zlostavljač. Takvu situaciju ne smijete ignorirati i trebate pomoći djetetu da razvije zdrave socijalne vještine i da nauči poštivati granice. Zlostavljačima obično nedostaje set socijalnih vještina koji bi im pomogao da se povežu s drugom djecom.