Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gordana Buljan Flander: U Hrvatskoj je više od 20 posto djece fizički zlostavljano!

Stručnjakinja koja se već četrdeset godina bavi obiteljima i problematikom djece i mladih u Hrvatskoj, za Dnevnik N1 komentirala je slučaj preminule djevojčice i općenito problematiku zanemarene i zlostavljane djece u Hrvatskoj

 Gordana Buljan Flander

Nakon tragičnog događaja, smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je nakon procjene Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, vraćena iz udomiteljske obitelji biološkim roditeljima, gdje je fizički zlostavljana, na noge se digla cijela Hrvatska, a pitanja o funkcioniranju sustava socijalne skrbi sve su brojinija.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander bila je gošća Dnevnika N1, gdje je komentirala slučaj preminule djevojčice, ali i odnos društva prema djeci općenito. Istaknula je kako je u Hrvatskoj više od 20 posto djece fizički zlostavljano, više od 20 posto emocionalno, a 20 posto seksualno zlostavljano. U cijelosti prenosimo tekst emisije:

“Svima je jasno da je sustav zakazao i da se tragedija mogla spriječiti”, istaknula je Gordana Buljan Flander i dodala, “Svi se pitamo zašto je ta djevojčica nakon udomiteljske obitelji, gdje je imala odlične uvjete, vraćena rizičnim roditeljima, zašto nije provedeno vještačenje roditelja i zašto se dozvolilo da i druga djeca žive u tako rizičnim uvjetima.”

Postoje kriteriji prema kojima s određuje stupanj rizika za dijete u obitelji, napominje psihologinja. “Ne znam zašto se uopće roditeljima koji se pokazuju rizični, među kojima postoji nasilje, koji su ostavljali djecu, zašto se tako olako vraćaju djeca u te obtitelji jer mi se čini da često smatramo da je obitelj bolja ikakva neko nikakva.

Već 40 godina radim s obiteljima i znam koliko opasne mogu biti po djecu. U Hrvatskoj je preko 20% djece fizički zlostavljano, preko 20% emocionalno, a 20% seksualno. Ne možemo reći da su za tu djecu obitelji bolje od udomiteljskih.”

Nastavlja Gordana Buljan Flander: “Nekad je teško prepoznati emocionalno i seksualno zlostavljanje, ali ovo dijete je imalo i starije ozljede. Socijalna radnica neće pregledati dijete, ali zato se pitam u ovakvim situacijama gdje su bili drugi, susjedi, liječnici koji su trebali pregledavati djecu, gdje su nastavnici, odgojitelji u vrtiću, zašto nitko nije prijavio”, zapitala se Buljan Flander.

Kako kaže psihologinja, procedura procjene ponekad traje i godinama, a dijete je u međuvremeno smješteno ili u domove, koji su prepuni, ili u udomiteljske obitelji, i što je starije njegove šanse za posvajanjem su manje.

Na pitanje koji bi mogli biti uzroci nasilničkog ponašanja roditelja prema djeci, u ovom slučaju majke, Buljan Flander kaže kako je to teško znati.

'Može biti raznih uzroka, možda je majka zlostavljana, može biti pshijatrijska bolest, alkohol, poremećaj ličnosti, razni uzroci. U fokusu trebaju biti djeca, a ne pogodovati roditeljima da se uz djecu poprave', rekla je.

Ističe da je sad važno da ostala djeca dođu u obitelj gdje će dobiti ljubav i pažnju, da stručnjaci procijene treba li stručna pomoć.

'Najvažniji su sad prirodni pomagači obitelji u koje će biti smješteni. Svakome djetetu treba omogućiti najbolje uvjete za život, a to je sigurna obitelj, a ne ona gdje će mu život biti u opasnosti”, rekla je Buljan Flander.

Izvor: N1 (Gordana Buljan Flander: U Hrvatskoj je preko 20 posto djece fizički zlostavljano - N1 (n1info.com))

Najnovije

Najpopularnije