Tantrumi se pojavljuju najčešće do treće godine djetetova života i to uglavnom iz dva razloga:

1. djeca u tom razdoblju razumiju puno više nego što mogu izraziti jer ne vladaju dobro govorom

2. razvijaju želju za samostalnošću i kontrolom, a ne mogu je ostvariti.

Roditelji bi se trebali potruditi da se tantrumi izbjegnu, ali kada se dogode, zadržite kontrolu i pustite dijete da se “ohladi”. Potencijalne situacije za izljev bijesa:

1. To je moje!

Do treće godine života dijete ne dijeli rado svoju (niti ičiju drugu) igračku, pa ga na to trebamo malo potaknuti. Za njega vrijedi: to je moje jer sam ja to prvi vidio.

Napad bijesa pokušajte spriječiti:

  • pohvalom, ako ipak pristane podijeliti igračku s nekim drugim
  • većom količinom igračaka, kad čekate dječji posjet
  • pojačanim nadzorom, ako ste se već navikli na slične konflikte

2. Neću ovo jesti!

Mala djeca u pravilu ne jedu rado, pa je hranjenje izvrstan poligon za iskušavanje njihove moći. Dopustite li djetetu da vas uvuče u svoju moćnu igru, u kojoj ga vi nagovarate ili čak molite da pojede, zasigurno gubite. Mala je vjerojatnost da ćete dijete pridobiti na jelo ako je ono odlučilo da sada neće papati, ni za koga, a kamoli cijelo porodično stablo.

Što učiniti?

Ni pod kojim okolnostima ne ulazite s djetetom u raspravu. Ako odbije jelo, odložite njegovu zdjelicu bez komentiranja. Kada se za sat ili dva javi da je opet gladno, ponudite mu njegovu zdjelicu s istim jelom. Nećeš? Ne moraš. Ni u kojem slučaju nemojte podleći i nuditi mu zalogajčiće grickalica ili slatkiša. Čak ni slatke sokove. Tako će naučiti da, ako je gladno, treba jesti ono što mu se nudi. Ako dijete malo i ogladni, ne brinite se, neće mu ništa biti.

3. Neću se obući

Vaše će dijete u jednom trenutku doći do određenog osjećaja neovisnosti, što u praksi znači da će izbjegavati pokušaje da ga obučete. Imat će osjećaj da njime manipulirate. Najbolje je tomu doskočiti tako da oblačenje pretvorite u igru i potaknete ga na akciju.

Usvojite neki od ovih savjeta:

  • kupujte odjeću koja se lako oblači, jednostavno prevlači preko glave, nema puno gumba, zatvarača i sl.
  • dajte djetetu ograničenu mogućnost izbora − neka samostalno odabere jednu od samo dviju kombinacija
  • pokažite mu pješčani sat ili navijte alarm do kada se “trebate” skupa obući. Osjećaj natjecanja dodatno će ga motivirati. Možete i brojiti do tri (s produžecima... :-) )
  • dopustite mu da i vama pomogne s odijevanjem. Dijete će radije surađivati ako nema osjećaj da njime manipulirate
  • potaknite ga da samo navuče čarape ili odjene majicu. Ako mu to još ne ide, malo mu pomozite, ali ostavite mu prostora da samostalno završi odijevanje − da bi imalo osjećaj uspjeha. Primjerice, navucite mu čarapu, a njemu ostavite da je navuče do gore. Obavezno mu recite da se lijepo odjenulo.
  • izmislite “slučaj” kod odijevanja, primjerice, rukavi su tunel kroz koji vlakić mora proći i što prije vidjeti svjetlo...

4. Ta glupa kolica!

Dijete će vrlo brzo primijetiti da u kolicima sjede “mali”, dok “velikima” kolica ne trebaju. Zbog toga sjedenje za njega postaje nepoželjno. Kada mališan dođe u to razdoblje, najbolje je kolica upotrebljavati samo kad je to nužno. Ako niste u vremenskom škripcu, dopustite svojemu djetetu malo slobode. Neka hoda s vama pješice kao veliki − pritom razvijate njegove motoričke sposobnosti. Uostalom, potrošit će energiju i lakše zaspati.

Ekstra savjet:

Dobar je kompromis korištenje dječjeg biciklića (s tri kotača) s produženom ručkom jer pritom vi gurate i određujete smjer, a dijete ima osjećaj da samo upravlja. Samo pripazite da ručka bude dovoljno dugačka da vas ne bi zaboljela leđa prilikom dužeg guranja u pogrbljenom položaju.

5. Dosadno mi je!

Djeca kojoj je dosadno vrlo će lako imati napadaj ljutnje. Posebno zato za njih vrijedi − samo uposleno dijete je sretno dijete.

Kako zabaviti dijete?

  • pri kupnji ga potaknite da vam pomogne odabrati namirnice ili mu dajte u ruke pecivo da se zabavi
  • kada pospremate stan, “uposlite ga” kao osobnog pomoćnika. Može vam pridržavati cijev usisavača jer je jaaaako teška, a i zabavno je “jahati” usisavač dok ga mama vuče. Pripazite pritom da vam usisavač ne zapne za neku prepreku ili da ne iščupate utičnicu
  • vrijeme će brzo proći i dok dijete s vama bude radilo kolačiće. A i fini su kad se ispeku...
  • planirate li putovanje, ne zaboravite omiljene igračke, slikovnice i CD-e s pričama i pjesmicama.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia