Ako dijete odjednom pokazuje otpor prema odlasku u školu, nakon što je mjesecima bez problema odlazilo, razlozi mogu biti brojni. Ako je riječ o mlađem djetetu, moguće je da doživljava separacijsku anksioznost i da mu nedostaje sigurnost doma. Možda se dijete suočava s vršnjačkim nasiljem ili ima poteškoće u praćenju nastave pa osjeća sram. Koji god razlog bio, ovu situaciju ne trebate zanemariti.

Tranzicije mogu biti izazovne

Odbijanje škole može se manifestirati na različite načine, od plača, bježanja iz škole, neprestanog žaljenja pa čak i kroz razvoj različitih fizičkih simptoma poput mučnina, bolova u trbuhu ili glavobolja nepoznatog uzroka.

Tranzicije iz ljeta u početak školske godine ili povratak u klupe nakon praznika, mogu biti posebno stresni za djecu, iako se ove situacije mogu javiti tijekom cijele školske godine.

Djeca koja su sklona perfekcionizmu ili su anksioznija, češće razvijaju otpor prema školi, a razlozi uglavnom leže u njihovom osjećaju da nisu dovoljno dobri i uspješni po nekim svojim ili nametnutim kriterijima.

mama razgovara s djetetom
Eric Audras / PhotoAlto / Profimedia 

Razgovarajte s učiteljem i psihologom

Kad se suočite s velikim djetetovim otporom prema školi, pristupite tome oprezno. Ostavljanje djeteta kod kuće neće riješiti problem, a može ga dodatno otežati jer će dijete sve više tražiti prilike da ne ide u školu.

Budite nježni i pokušajte dokučiti problem koji muči vaše dijete. Ponekad se problem ne krije u školi već u nečemu drugome. Obratite pozornost na to kako izgleda djetetov dan. Ide li u školu pješke ili javnim prijevozom, postoji li mogućnost da se na putu do škole suočava s nečim neugodnim ili je preopterećen dodatnim aktivnostima i obavezama pa mu je potrebno više odmora?

Razgovarajte o njegovim odnosima, ima li prijatelje i kako se druga djeca ponašaju prema njemu. Ako situacija ne ide na bolje, razgovarajte s djetetovim učiteljem i školskim psihologom te ih upozorite na djetetove promjene u ponašanju. Iako je često riječ o prolaznom osjećaju koji ne treba zabrinjavati, ponekad se iza djetetova otpora krije mnogo veći i ozbiljniji razlog.