Cyberbullying je kada se tehnologija koristi za uznemiravanje, prijetnju i posramljivanje druge osobe. Ponekad ga je lako uočiti, na primjer, ako vam dijete pokaže tekst, komentar ili objavu koji je gruba, podla ili okrutna. Ostala djela su manje očita, kao što je objavljivanje nečijih osobnih podataka ili korištenje fotografija ili videozapisa koji povređuju ili posramljuju drugu osobu. Netko može napraviti lažni račun ili zaslonsko ime kako bi uznemiravao i maltretirao, tako da nasilnik ostaje anoniman.

Koji su učinci cyberbullyinga?

Djeca imaju gotovo stalan pristup svojim uređajima pa je teško pobjeći od cyberbullyinga. Dugotrajan ili čest cyberbullying može uzrokovati anksioznost, depresiju i druge poremećaje povezane sa stresom. U rijetkim slučajevima, neka su djeca pokušala ili počinila samoubojstvo.

Koji su znakovi cyberbullyinga?

Mnoga djeca i tinejdžeri, koji su zlostavljani putem interneta, ne žele to reći učitelju, roditelju ili odraslim osobama od povjerenja, često zato što su posramljeni ili se boje da će im uređaji biti oduzeti.

cyberbullying
Shutterstock 

Znakovi cyberbullyinga variraju, ali mogu uključivati:

 • emocionalnu uznemirenost tijekom ili nakon korištenja interneta ili telefona
 • tajnovitost
 • u svojoj sobi provode više vremena nego inače
 • povlače se i imaju nedostatak interesa za članove obitelji, prijatelje i aktivnosti
 • izbjegavaju školska ili grupna okupljanja
 • pad školskog uspjeha
 • promjene raspoloženja, ponašanja, sna ili apetita
 • iznenadna želja za prestankom korištenja računala ili uređaja
 • nervoza kada dobije poruku, SMS ili e-poštu
 • izbjegavanje rasprava o aktivnostima na računalu ili telefonu

Kako pomoći?

 • Ako je vaše dijete zlostavljano putem interneta, bez ustručavanja ponudite razumijevanje i podršku.Razgovor o iskustvima zlostavljanja koje ste imali u djetinjstvu mogao bi pomoći vašem djetetu da se osjeća manje usamljeno.
 • Dajte do znanja svom djetetu da nije krivo za to što mu se događa jer maltretiranje govori više o nasilniku nego o žrtvi. Pohvalite ga što je učinilo pravu stvar i reklo vam za problem,
 • Recite mu da ste zajedno u ovome i uvjerite ga da znate što vam je činiti.
 • Obavijestite školu, ravnatelja, učitelja ili pedagoga. Ohrabrite dijete da ne reagira na cyberbullying jer tako samo pogoršava situaciju.
 • Vodite evidenciju. Sačuvajte snimke zaslona prijetećih poruka, slika i tekstova. Oni se mogu koristiti kao dokaz kod roditelja nasilnika, škole, poslodavca ili čak policije.
 • Zatražite pomoć. Ako se vaš sin ili kći slažu, sastanak s terapeutom može pomoći u rješavanju psihičkih tegoba.

Kako spriječiti buduće zlostavljanje?

Blokirajte nasilnika. Većina uređaja ima postavke koje vam omogućuju elektroničko blokiranje e-pošte, poruka ili tekstova određenih osoba.

Ograničite djetetu pristup tehnologiji. Iako je štetno, mnoga zlostavljana djeca ne mogu odoljeti iskušenju da provjere ima li novih poruka. Držite računalo na izloženom mjestu u kući i ograničite korištenje mobitela i igrica.

Pratite korištenje društvenih medija. Brojni programi i aplikacije mogu pratiti račune tinejdžera na društvenim mrežama i upozoriti roditelje na neprikladan jezik ili fotografije. Dostupni su mnogi softverski programi i aplikacije, od besplatnih do skupljih, koji vam mogu dati detaljna izvješća o povijesti pregleda i reći vam koliko je vremena dijete provelo na mreži i na svakoj web stranici. Morate biti upućeni koje stranice dijete koristi. Ovo vam je prilika da potaknete djecu i tinejdžere da vas pouče o nečemu što dobro znaju – tehnologiji, što će pokazati vašem djetetu da vas zanima kako provodi vrijeme na mreži, dok vama pomaže da uvidite kako najučinkovitije pratiti njegovu sigurnost na mreži.

mama i kćer na mobitelu
Shutterstock 

Budite dio online svijeta svoje djece. Zamolite ih za "prijateljstvo" ili ga "pratite" na stranicama društvenih medija, no nemojte zloupotrijebiti tu privilegiju komentiranjem ili objavljivanjem bilo čega na profilu svoga djeteta. Provjerite njihove objave i web-mjesta koja djeca posjećuju i informirajte se kako provode svoje vrijeme na internetu.

Kao i uvijek, budite uzor svojoj djeci. Pomozite im razumjeti prednosti i opasnosti digitalnog svijeta. Ako se vi ne uzrujavate i ne koristite pogrdne riječi u svojim objavama i komentarima, manje je vjerojatno da će to učiniti oni.