Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebe od šest mjeseci već koriste pametne telefone

Više od jedne trećine beba tapka prstićima po ekranima pametnih telefona i tableta prije nego nauče hodati ili govoriti, a jedno od sedmero djece u dobi od jedne godine koriste takve uređaje i po sat vremena dnevno, otkriveno je ...

Novo istraživanje, predstavljeno prije nekoliko dana na godišnjem skupu Pedijatrijskog akademskog društva u San Diegu, o korištenju uređaja kao što su televizori, računala, pametni telefoni i tableti kod djece mlađe od dvije godine, pokazalo je iznenađujuće rezultate. Čak 52 posto djece mlađe od jedne godine gleda televizijske emisije, 36 posto ih prstićima dodiruje (ili „scrolla“) po ekranima mobilnih uređaja ili tableta, njih 24 posto je najmanje jednom razgovaralo na telefon s nekim, 15 posto djece je koristilo neku aplikaciju, a njih 12 posto je igralo video igricu. Zaključak je, do dobi od dvije godine većina djece je barem jednom koristilo neki od uređaja napredne tehnologije. Znanstvenici su iznenađeni ovakvim statističkim pokazateljima jer ih nisu očekivali. Posebice ne podatak da su neka djeca gledala u ekran i po 30 minuta.

A kako roditelji gledaju na to?

Oko 37 posto roditelja dopušta svojoj djeci da se igraju s mobilnim uređajima dok oni obavljaju kućanske poslove, njih 65 posto im to dopušta da bi ih smirili, a 29 posto roditelja koristi pametne telefone ili tablete da bi uspavali dijete.

Vrijeme provedeno u korištenju takvih uređaja se, kako dijete raste, povećava. Oko 26 posto dvogodišnjaka i 38 posto četverogodišnjaka koristi ih najmanje jedan sat dnevno. I „šećer“ na kraju – samo 30 posto roditelja je izjavilo da ih je pedijatar upozorio na opasnosti korištenja pametnih telefona kod djece u dobi od 1 do 3 godine.

Ovi podaci govore o američkoj djeci, ali nije li i kod nas vrlo slična situacija? Možda bismo se trebali zapitati u kakve će se osobe razviti djeca koja od tako rane dobi pravu stvarnost zamjenjuju virtualnom.

Tekst. Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije