Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako smo pronašli dragocjeno vrijeme za našu obitelj i učvrstili zajedništvo?

Ekrani, ekrani, te čarobne kutijice bez kojih kao da ne možemo, pred nas roditelje donose brojne izazove. Olakšavaju nam život i tek otkrivamo u čemu nam mogu priskočiti u pomoć i biti naši saveznici. Istovremeno nam zadaju brige ...

Jedna od današnjih potreba obitelji je kultiviranje korištenja ekrana. Kao što vrtlar obrađuje svoj vrt, sadi što želi, a čupa i plijevi ono što je korov, tako bi trebali činiti i mi s ekranima. U kratkom su se vremenu namnožili u našim obiteljima. Tek što smo ih zasadili ubrzano su se razvili, raširili grane i pomalo prijete drugom bilju. Uživamo u njihovoj ljepoti, ali trebamo znati i kako ih orezivati, uređivati i gdje ih i kako zasaditi. Najčešće za takve aktivnosti ni nemamo vremena. Stoga vam donosim prijedlog koji bi višestruko mogao biti od koristi vama i vašim voljenima. Pomoću ove metode pronaći ćete izgubljeno vrijeme, učvrstiti odnose među članovima svoje obitelji, opustiti se, odmoriti i napuniti baterije te provesti zajedničko vrijeme o kojem toliko čeznete i koje svakako zaslužujete. Metoda se zove „Nedjelja bez ekrana“. U našoj je obitelji nastala upravo iz ovih potreba, posve spontano i jednostavno. Toliko nam je dobra donijela, zavoljeli smo je i redovito je primjenjujemo. Evo što smo uz nju do sada naučili:

  1. Nedjelju bez ekrana trebaju prihvatiti svi članovi kućanstva. U protivnom donosi frustracije i nema željeni učinak.
  2. Dan proveden bez ekrana traje mnogo dulje, provjereno! Napokon smo pronašli dragocjeno vrijeme kojega nam uvijek nedostaje.
  3. Naša su djeca iskazala zadovoljstvo našom većom usmjerenošću i predanošću njima i njihovim temama. Još će kratko biti djeca i želimo uživati s njima. Želimo da nam obitelj barem jedan dan u tjednu bude na prvom mjestu.
  4. Više je prilika za zajednički razgovor bez dodatnih ometanja sa strane. Nema poruka, zvonjave, nenadanih „važnih“ poslova ni tema koje nam remete mir.
  5. Ekrane koristimo cijeli tjedan, a nedjeljom osvješćujemo kako je moguće, a ponekad i vrlo poželjno živjeti bez njih. Vježbamo i razvijamo osjećaj za vlastitu slobodu i učimo se ne vezivati na stvari. Pokazujemo djeci da i bez ekrana možemo živjeti.
  6. Više vremena posvećujemo čitanju, igranju društvenih igara ili izrađivanju onoga što nas veseli. Sve su ovo prilike da se zapodjene razgovor o temama o kojima inače ne stignemo razgovarati.
  7. Razvijamo strategije snalaženja bez ekrana. Želimo znati živjeti uz informacije koje prikupljamo iz različitih drugih izvora. Ponekad je vrlo uzbudljivo i zabavno! Subotom se pripremamo za nedjelju kada imamo planove koji zahtijevaju konkretne informacije.
  8. Činimo odmak od zbivanja u svijetu. Shvatili smo da ništa važno ne propuštamo, a sve što nam ponedjeljkom kada upalimo ekrane stigne kao obavijest moglo je pričekati jedan dan. One s kojima smo se običavali čuti na društvenim mrežama obavijestimo i s njima dogovorimo drugi termin. Kada im obrazložimo našu odluku, rado je prihvate.
  9. Svojim primjerom pokazujemo djeci da je odmak od ekrana potreban. Mi prvi gasimo naše uređaje i obećajemo da ih nećemo koristiti. Nakon toga djeci je mnogo lakše odmaknuti se, znajući da ćemo biti uz njih i posvetiti im se.
  10. Zadovoljstvo koje smo osjetili nakon što smo prvi put proveli nedjelju bez ekrana potaklo nas je da to činimo svaki tjedan (bez izuzetka).
Ako se u vašoj obitelji ekrani pale često i ako ste u potrazi za novim učinkovitim rješenjem njihova kultiviranja, predlažem da isprobate metodu „Nedjelja bez ekrana“.  Priključite se i Facebook grupi E-GLEDALO koja okuplja roditelje i odgojitelje i prostor je za razmjenu informacija i iskustava odnosa obitelji i medija.
, Image: 346994028, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst: Iva Maričić, profesorica, majka četvero djece

Foto: Profimedia

Najnovije