Nažalost, nije to jedina situacija u kojoj ne možemo bez digitalnog svijeta. On je svakodnevno tu, prati nas posvuda, za večerom, dok se piše domaća zadaća, u automobilu. Prema istraživanju što su ga 2013. godine proveli stručnjaci s Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece i grada Zagreba na uzorku od 1489 djece u Hrvatskoj u dobi od 11 do 18 godina, 84 posto ispitane djece na mobitelu stalno pregledava svoje profile i objavljuje postove, a polovica ih to čini i za vrijeme nastave. Većina djece dakle ima smartphone, a ni odrasli ne zaostaju puno. Mobitel nam je u rukama, čim ujutro progledamo, ostalo je suvišno i spominjati.

Kada i koliko dugo?

Do nedavno smo se borili samo protiv televizora, no u ta zlatna vremena je i televizor bio u dnevnom boravku pa smo imali priliku nadgledati što dijete gleda, koliko dugo boravi pred njim te ga po želji ugasiti. Danas djeca imaju televizore u svojim sobama, ali što je još gore imaju i mobitele koji se lako upale u bilo kojem trenutku i bilo gdje. Više nemamo kontrolu nad ekranima kao nekad.

Kad se spomene pitanje prave doze mobitela, kompjutera i interneta na dan u svakoj obitelji dolazi do svađe. Nažalost, nema tog stručnjaka koji bi nama odraslima ili našem djetetu mogao odrediti pravu mjeru. Budući da je odluka individualna, dobro je osloniti se na neke preporuke.

Ono što svi nekako najviše ističu jest čvrsto postavljanje granica kad je riječ o mobitelu, kompjuteru, tabletu. Primjerice dobro je odrediti situacije kad se ti mediji tijekom dana smiju koristiti, a kad su zabranjeni. Primjerice zabrana vrijedi dok se piše domaća zadaća, dok se jede za stolom ili uvečer. Ako je potrebno, to možete nadzirati i tako da isključite internet u cijelom stanu. Vrijeme za mobitel može opet biti primjerice nakon večere. Pripazite pritom da dijete ne provede predugo za ekranom za vikend jer će tada u ponedjeljak osjećati silnu potrebu i imat ćete problema. Čak i ako vam možda teško pada zabranjivati djetetu neki od medija, budite dosljedni i ne dopustite da se zbog vaše slabosti ili komocije krše pravila. Iznimke moraju imati dobar razlog.

Opasnosti koje prijete s interneta

Naravno da vi kao roditelj možete spriječiti učitavanje stranica koje nisu primjerene djeci. No, pitanje je dana kad će vaša mudrica 'provaliti' te zabrane. Na Youtube.com postoje filmići s uputama kako se to radi. Osloniti se samo na obostrano povjerenje u toj situaciji vjerojatno također nije dovoljno. Najbolje je s djecom razgovarati o opasnostima koje prijete na internetu te o mudrom ponašanju na internetu. Što više mu objašnjavate i imate povjerenja u njega, to će ono bolje naučiti kako se odgovorno ponašati na internetu. U takvoj atmosferi će vam se i obratiti za pomoć ako će imati problema.

SAVJETI STRUČNJAKA

  • Zaporka za Download

Sadržaj za preuzimanje s interneta može se spriječiti pomoću zaporke. Dijete da bi nešto 'skinulo' s interneta mora prvo doći k vama i tražiti upisivanje zaporke prije no što instalira novu aplikaciju ili igricu.

  • Pokažite interes

Kao roditelji trebate znati što određena aplikacija radi, zašto je zanimljiva i što je to uopće. Pitajte dijete da vidite što će vam ono sve reći. Sami pregledajte aplikaciju za svaki slučaj. Pozitivno kod toga jest što će dijete također znati da ste zainteresirani za njegove aktivnosti.

  • Pripazite kod oduzimanja mobitela

Oduzeti djetetu mobitel za kaznu potez je kojeg treba poduzeti samo tada kad je dijete nešto skrivilo sa samim mobitelom. Inače je ta kazna jednostavno prestroga.

  • Budite dobar primjer

Jedno od najvažnijih pravila jest da i sami budete dobar primjer. Odložite mobitel ili tablet i provodite vrijeme s obitelji.

  • Džeparac za troškove

Dijete koje dobiva džeparac, može dio svojeg novca dati za troškove mobitela. Tako će naučiti koliko surfanje, telefoniranje i slanje poruka koštaju.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia