Prekomjerno buljenje u televizore, tablete, mobitele i ine ekrane donosi višestruku štetu djeci, mladima, a na kraju i odraslima. Dakle, svima. Već i dojenčad pati od poremećaja prehrane i sna ako mama stalno čita mobitel. 70% vrtičke djece svakodnevno provodi po pola sata igrajući se na mobitelu, a posljedice toga mogu biti govorne poteškoće, poremećaji koncentracije, tjelesna hiperaktivnost, unutarnji nemir, agresivno ponašanje ili razvoj ovisnosti kod starije djece.

Ako ovi zabrinjavajući podaci nisu dovoljni, onda si bar postavite ovo pitanje: Želim li da moje dijete misli da mi je mobitel važniji od njega?

Kao odgovorne roditelje vas pozivamo da se kritički postavite prema sebi i promijenite vlastite navike. Evo nekoliko savjeta:

  • Uvijek imajte na umu da vas dijete promatra i vi ste mu najveći uzor. Ne možete od njega očekivati nešto što sami ne poštujete.
  • Odložite mobitel kad je dijete s vama. Čitanje vijesti, mailova ili zabavu na društvenim mrežama ostavite za navečer kad djeca odu na spavanje. Iskreno, vrlo rijetko na mobitelu piše nešto što baš taj trenutak morate pročitati.
  • Također ako ste na izletu ili na igralištu i u parku, pokušajte ne posezati za telefonom. To osim toga može biti i opasno jer se možete zaboraviti i odjednom shvatiti da djeteta nema.
  • Ako i podlegnete impulsu i zgrabite mobitel, zaustavite se i priupitajte se je li zaista važno to što trebate pročitati? Morate li upaliti mobitel kako bi se kratko opustili jer je dijete danas posebno naporno, to je ok. I dogovori spadaju u rubriku važno i hitno.
  • Izbjegavajte duge razgovore kad je dijete u blizini i kad već zovete recite mu koga zovete i zašto. Dopustite i djetetu da kaže koju riječ vašem mobitelskom sugovorniku. Sve će to skratiti razgovor.
  • Za djecu ima puno igrica i zabave na mobitelima pa ako se već moraju igrati igrajte se s njima. Važno je da komunicirate.
  • To što vrijedi za vas, vrijedi i za druge članove obitelji i goste pa ako je pravilo da za objedom i stolom nema mobitela, tada se i svi odrasli trebaju toga pridržavati.

ZAKLJUČAK: Odložite mobitel i dijete će vam sigurno na svoj način zahvaliti!

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia