Sve prisutni tableti i pametni telefoni postali su dječja omiljena zabava koja ima i svoje loše strane. Odnosno, interaktivni su i djecu je često naprosto nemoguće odvući od omiljenog lika ili igrice. Drugi problem je vezan uz to kako su blizu lica. Zbog svjetla na ekranu centar u oku ne šalje mozgu informaciju da je vrijeme za spavanje i nema proizvodnje melatonina, odnosno naše prirodne tablete za spavanje. A ništa manje bitna činjenica je i da proizvode zvukove i kada se ne koriste. Sjetite se samo kada vas je probudila poruka taman kada ste trebali zaspati, a onda ste se dopisivali još satima.

Sve to kod djece uzrokuje da nisu pospana kada je vrijeme za spavanje, već su uzbuđena i razigrana. Njihov mozak jednostavno nije dobio informaciju da je vrijeme za spavanje. Tako danas djeca u dobi od 6 do 10 godina spavaju otprilike 9 sati, u dobi od 11 godina oko 8 sati dok adolescenti spavaju svega 7 sati. Iako je to više nego što spavaju odrasli, za djecu je premalo. Američka Nacionalna zaklada Sleep smatra da bi djeca u dobi između 6 do 10 godina trebala spavati oko 11 sati, a iznad 10 godina oko 9 sati. Razlog zašto je toliko bitno da su djeca naspavana je u tome što manjak sna utječe na njihovo zdravlje i razvoj. Djeca koja ne spavaju dovoljno, imaju problema s težinom, sklonija su bolestima, imaju psihofizičke probleme i neuspjehe u školi.

Ono što roditelji mogu napraviti da poboljšaju spavanje svojih razigranih mališana je da stvore pravilnu rutinu prije spavanja. To se prije svega odnosi na mirniju igru i prigušenija svjetla otprilike sat do dva prije spavanja. Također treba ograničiti korištenje tableta i telefona, a odlazak na spavanje treba biti u isto vrijeme. Ali ne treba zaboraviti ni pravilnu rutinu spavanja za roditelje. Djeca uče od roditelja, pa i kada je u pitanju spavanje.

Želite li pomoć oko spavanja djeteta, dostupna je putem seminara "Spavanje za najsretnije bebe i djecu" koji se održava u Zagrebu i Varaždinu, a ukoliko želite - i u vašem domu: http://najsretnijabeba.webs.com/seminariTekst: Iva Brčić, certificirana edukatorica programa Najsretnija beba Hrvatskahttp://najsretnijabeba.webs.com Foto: Profimedia