Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako na miran način zaustaviti vršnjačko nasilje?

Iva Brčić, mag. soc./phill, i Sanjica Ćaćić, NLP trenerica, djecu će naučiti kako razvijati vještine koje će im pomoći da se izbore za sebe

 vršnjačko nasilje

Udruga Najsretnija beba Hrvatska i Abeceda roditeljstva, uz financijsku potporu Grada Zagreba, kreću s projektom STOP bullyingu. Projekt obuhvaća radionice kroz koje će djeca naučiti kako na miran i nenasilan način izbjeći napade nasilne djece, te kako pomoću specifične komunikacije zaustaviti verbalne napade i vrijeđanja. Uz trenericu terapijskih tehnika, Ivu Brčić, mag. soc./phil. i Sanjicu Ćaćić, NLP trenericu, djeca će naučiti kako razvijati vještine koje će im pomoći da se nauče izboriti za sebe, da izbjegnu maltretiranja i postanu svjesna svojih potencijala. Prva radionica, nemijenjena djeci od sedam do 10 godina, održat će se u ponedjeljak, 16. studenog 2020., od 17.30 do 19.30 sati.

Dan Olweus (1998) je pojam bullyinga definirao načinom da je "učenik zlostavljan ili viktimiziran kada su ona ili on opetovano i trajno izloženi negativnim postupcima od strane jednog ili više učenika". Dakle, elementi koji karakteriziraju vršnjačko nasilje su: trajanje, negativni postupci i neravnopravan odnos snaga.

Vršnjačko nasilje se najčešće dijeli na fizičko i psihičko. Fizičko nasilje manifestira se kroz različite oblike fizičkog zlostavljanja, a posljedica je nanošenje ozljeda. To su ponašanja poput: udaranje rukama i nogama, predmetima, guranje, čupanje za kosu, ugrizi, šamaranje i slično.
Psihičko ili emocionalno nasilje vidljivo je kroz verbalne i emocionalne ucjene, prijetnje, ruganje, omalovažavanje, ogovaranje, širenje glasina, socijalnu izolaciju i nazivanje pogrdnim imenima. Nadalje, seksualno nasilje podrazumijeva spolno uznemiravanje, uvredljive komentare te bilo koji oblik fizičke seksualne radnje bez pristanka druge osobe.
Ekonomsko nasilje uključuje krađu te uzimanje i/ili iznuđivanje novca te na kraju kulturalno nasilje koje podrazumijeva vrijeđanje temeljem nacionalne, religijske ili rasne osnove.

Iako kao roditelji niste uvijek u mogućnosti biti svugdje sa svojom djecom, na vama je da primijetite promjene u njegovom ponašanju i pravovremeno reagirate na svaku sumnju. Svojim drugačijim ponašanjem, od onog uobičajenog, dijete šalje poruku za pomoći, iako to možda ne kaže jasno i glasno! Ono što može biti vidljivo u ponašanju kao promjena je nevoljko odlaženje u školu, markiranje ili često laganje da su bolesna kako ne bi morala ići u školu. Također, ako dijete dođe kući s poderanom odjećom, potrganom bilježnicom, nestalom knjigom ili novcem za ručak toga dana, upalite crvenu lampicu i reagirajte! Ako je vaše dijete povučenije nego prije, ako ne priča s vama kao ranije, ako je stalno umorno, bezvoljno, anksiozno, napeto, čak i pomalo agresivno prema vama ili drugim ukućanima te ako odbija druženje s djecom - tada imate evidentne znakove da nešto nije u redu.

Kako prepoznati i adekvatno reagirati na potencijalno vršnjačko nasilje, saznajte OVDJE.

Kroz radionice, koje će voditi Iva Brčić, mag. soc./phil. i Sanjica Ćaćić, NLP trenericam djeca će naučiti:
• kako specifičnim načinom komunikacije zaustaviti verbalno nasilje
• kako udruživanjem spriječiti fizičke napade
• kako ostati miran (nasilna djeca uživaju u tuđim reakcijama)
• što učiniti kada se nasilje dogodi
• kako postići da događaj ide slijedom kojim žele
• vježbe upravljanja ljutnjom
• vježbe upravljanja stresom
• vježbe upravljanja strahom i tjeskobom
• vježbe zahvale (fokusiranje na ono što dijete usrećuje – ono na što se fokusiramo to nam se i događa)
• vježbe otpuštanja negativnih emocija (eliminiranje negativnih utjecaja tuđih ponašanja i komentara)
• pronaći rješenje za problem s kojim se susreću.

Broj polaznika je ograničen na pet sudionika kako bi zadovoljili epidemiološke mjere. Dolazak je potrebno najaviti na [email protected].

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije