Čak 34 posto roditelja objavljuje snimke ultrazvuka svojed djeteta (dakle, javnosti ga izlaže i prije nego što ugleda svjetlo dana), 48 posto njih dijeli fotografije djece snimljene u rodilištu, 77 posto roditelja objavljuje snimke gole ili polugole djece, dok svaki drugi roditelj dijeli smiješne ili zabavne slike (plakanje, spavanje, čudne poze...). Istraživanja kažu kako roditelji u prosjeku godišnje objave 195 slika svoje djece, zaboravljajući najvažnije - jednom na internetu, uvijek na internetu.

"Objavljivanje nosi i svoju drugu stranu, koja govori o tome da objavom i posve običnih fotografija roditelji mogu ići protiv prava na intimu i privatnost svoje vlastite djece. Mlađa djeca prvenstveno nisu dovoljno zrela da mogu dati pristanak na objavljivanje svoje fotografije javno, a nije rijetko da i starija djeca ne znaju što njihovi roditelji objavljuju. Možda nam je slika djeteta koje se spotaklo, palo i plače, zbog određenih okolnosti može biti smiješna ili simpatična, ali istovremeno može biti povod za izrugivanje u školi, u društvu vršnjaka, a nedvojbeno je da su posljedice nasilja među djecom jako teške i dugoročne. Osim toga, dijete od tri, četiri godine ne može dati zreli pristanak, a može se sa 14 ili 15 godina sramiti takve fotografije. Banalne aktivnosti na internetu mogu vrlo lako mogu postati izvorom patnje ne samo za dijete nego za cijelu obitelj. Stoga, važno je razmišljati o dugoročnim posljedicama, o mogućim rizicima i opasnostima", kažu na stranicama Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Živimo u vremenu kada je fotografiranje djece i objavljivanje njihovih fotografija na društvenim mrežama, dakle, sasvim uobičajena stvar. I dok su fotografije s proslava rođendana, izleta ili odlazaka u Zoološki vrt još donekle prihvatljive (jer su slatke!), postoje fotografije koje bi trebale ostati u privatnoj athivi, jer, u suprotnom, možete svoje mališane dovesti u opasnost. Evo koje fotografije djece nikako ne biste smeli objavljivati na društvenim mrežama...

Fotografije kupanja i brčkanja

Svaka fotografija na kojoj je vaše dijete čak i djelomično obnaženo nikako nije za javnost. Na žalost, iako su djeca na takvim fotografijama neodoljiva toliko da biste ih “pojeli” i cijele izljubili, ovakve fotografije vrlo lako mogu dospjeti u pogrešne ruke, kao što su “lovci” na dječju pornografiju.

Fotografije na kojima su mališani prehlađeni ili povrijeđeni

Posao roditelja je da zaštite svoju djecu, ne da ih iskorištavaju. Iako vam je vaše dijete u svakom trenutku najljepše, zapitajte se da li biste voljeli da netko objavljuje vaše fotografije kada niste baš u najboljem izdanju, a da ne govorimo o onim trenucima kada se ne osjećate najbolje. Vjerojatno ne. Imajte to u vidu prije nego što stavite fotografiju vašeg djeteta koje je bolesno, prehlađeno ili povrijeđeno.

Fotografije na kahlici

Fotografije vaših klinaca dok obavljaju nuždu na kahlici svakako treba čuvati u posebnom folderu na računalu, ali ne i na internetu, jer, vjerovali ili ne, one mogu izazvati potencijalne posljedice u budućnosti. Zapamtite da sve što objavite na internetu, tu ostaje zauvijek. Da li stvarno želite da sutradan vaši tinejdžeri vide fotografiju na kojoj po prvi put vrše nuždu br. 2?

Privatne informacije

Nisu sve fotografije koje se stave na internet opasne po djecu, ali budite oprezni i s komentarima pored fotografija. Nikad ne pišite puna imena svojih mališana, adresu, ime škole koju pohađaju, jesu li sami s tetom čuvalicom i slično. Nikada ne možete biti sigurni tko može zloupotrijebiti ove informacije.

Grupne fotografije

Ako ste odlučili da objaviti slike vaše djece, to je vaša odluka iza koje sami stojite, međutim, ne bi bilo u redu ako se pored vaših mališana nađu i drugadjeca, čiji se roditelji možda ne slažu s tim da njihove fotografije budu na društvenim mrežama. Najprije se uvjerite da roditelji djece s kojima se vaše dijete druži i igra nemaju ništa protiv objavljivanja fotografija.

Fotografije kojih bi se vaša djeca stidjela

Možda su vama smiješne fotografije na kojima vaše dijete nije baš u najreprezentativnijem izdanju, ali vjerujemo da oni, kada bi malo porasli, u tome ne bi vidjeli ništa smiješno. Povedite računa što bi kod vaše djece moglo u budućnosti izazvati stid i zbog čega bi ih čak, možda, i prijatelji iz škole zadirkivali.

Opasne i nesigurne aktivnosti

Dali ste vašem djetetu bocu piva kako biste napravili “urnebesnu” fotografiju ili sjedite u automobilu i fotografirate „selfie“ s vašim mališanom koji sjedi na zadnjem sjedalu... Ovakve fotografije su napravljene iz čiste zabave, ali mogu vam donijeti puno problema ako ih objavite na nekoj društvenoj mreži.

Tekst: Yumama i Roditelji.hr

Fotografija: Profimedia