Doba adolescencije je vrlo osjetljivo razdoblje razvoja, a socijalni kontakti vrlo su važni vašem tinejdžeru. Stoga, najviše nezadovoljstva i frustracija koje donosi kući kriju se u odnosima s vršnjacima. Tijekom adolescencije stvara se neovisnost, formira se slikao sebi, koja, nažalost, uvelike ovisi o tome kako nas drugi vide. Evo na kakve sve konflikte tinejdžeri najčešće nailaze i kako oni utječu na njihovo emotivno stanje.

Tračevi

Ako je vaš tinejdžer predmet tračeva svojih vršnjaka, to utječe na njegovo samopoštovanje i na sliku o sebi, osjeća nesigurnost u društvu pa se može nakon nekog vremena početi povlačiti u sebe i izbjegavati kontakte. Također, ako jednom prestane biti predmet tračeva, da bi bio prihvaćen, i sam tinejdžer priklanja se onima koji šire tračeve o drugima, zaboravljajući da je jednom i sam bio žrtva, sretan što trenutno nije na 'listi za tračanje'. No oni koji tračaju kad-tad dođu na glas nepouzdanih prijatelja pa s djetetom treba iskreno razgovarati o tome da nije samo ono povrijeđeno kad o njemu ružno govore, nego da na isti način i ono povređuje drugu osobu šireći o njoj okolo ružne glasine. 

Razgovor s vama pomoći će mu da artikulira svoje osjećaje i razmišljanja te uz vašu pomoć dođe do načina kako se nositi s problemom.

Tučnjava

Mnogi tinejdžeri svoju ljutnju prema drugima rješavaju guranjem ili udaranjem. Adolescent može naučiti kako upravljati svojim emocijama u ovakvoj vrsti sukoba kroz prepoznavanje okidača bijesa. Okidač može biti ako ga netko ismijava zbog izgleda, ili zato što dobiva loše ocjene. Ako tinejdžeri nauče kako prepoznati okidače koji izazivaju želju za fizičkim sukobom, možda će moći izbjeći takve konflikte.

Sukob roditelja i djece

Kako djeca postaju neovisnija, dolazi i do sukoba s roditeljima. Kao roditelj, trebali biste naučiti kontrolirati sukob kako ne bi došlo do pretjeranih reakcija. Izbjegavanje borbe za moć s tinejdžerom, pomoći će vam u kontroli konflikata koji se pojave. Ako situacija eskalira, budite glas razuma i predložite prvo smirenje tenzija pa potom razgovor.

Cyberbullying

Cyberbullying je maltretiranje i uznemiravanje korištenjem tehnologije. Uključuje trolling, mobing, uhođenje ili bilo koji oblik zlostavljanja na internetu. Cyberbullying je zasigurno u porastu, sve više slučajeva prijavljuju djeca i izrazito zabrinuti roditelji. Događa se da se o nekom učeniku društvenim mrežama šire neistinite i diskreditirajuće informacije. Plasiraju se kao istinite i kada se jednom objave, teško ih se može demantirati.

Podaci govore da je gotovo jedna trećina učenika srednjih škola, u razdoblju od samo mjesec dana, bila je na meti cyberbullyinga, što je poražavajući podatak.
Mladi koji su, sami po sebi, ranjivi i nesigurni još više gube samopouzdanje, a eventualno javno izrugivanje i sramoćenje, može završiti i tragično.

Pratite promjene u ponašanju svoje djece i pronađite način da provjerite račune na društvenim mrežama svoje djece te, ako je potrebno, djelujte.

Svijet adolescenata vrti se oko njihova društva i prijatelja pa potencijalno odbacivanje od strane sredine o kojoj emotivno i sociološki ovise, njima je izuzetno dramatično, a vi, kao roditelj, morate to ozbiljno shvatiti. Njihovi problemi vam se mogu činiti smiješnima, ali ne zaboravite da ste i vi bili tinejdžer i sjetite se koliko su te godine osjetljive, a vaše dijete ranjivo.