Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zamke na internetu: Nove opasne online igre za klince i neke ne baš tako nove!

Djeca i mladi sve više vremena provode na internetu, a u dosegu su im narazličitije vrste zabave, od kojih mnoge mogu biti opasne po zdravlje, ali i život.

 dijete na internetu

Iako svi to primjećujemo, istraživanja pokazuju kako djeca i mladi sve više svog vremena provode pred ekranima. Prema istraživanju Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba iz 2019. godine, svaki treći adolescent društvenim se mrežama koristi od 3 do 5 sati dnevno, a svaki peti adolescent više od 5 sati dnevno, a ovo je zabilježeno prije lockdowna i situacije s covidom, koja je sigurno povećala statistiku. Mladi ispred ekrana najviše vremena provode dopisujući se s drugima, prateći objave i sadržaje na raznim društvenim mrežama, slušajući glazbu, ali jedan broj mladih sudjeluje i u različitim online igrama.

Nakon tragične smrti djevojčice iz Palerma, koja se navodno zadavila dok je sudjelovala u jednom online izazovu na TikToku, roditelji su potaknuti da ipak malo više obrate pozornost čime se djeca i tinejdžeri bave na internetu.

Malo smo pogledali kakvi su sve online sadržaji dostupni i popularni kao izazovi po društvenim mrežama i donosimo njihov pregled.

Skull-Breaker Challenge ili izazov slomljene lubanje!

Tri osobe - a obično je riječ o mladićima ili čak dječacima, ponekad i djevojkama - stanu jedna do druge i gledaju u kameru. Dvije osobe s vanjske strane poskoče istovremeno, a za njima skoči i osoba u sredini. Dok je u zraku, drugo joj dvoje podmeće noge kako bi osoba u sredini izgubila ravnotežu i pala. Cilj je što bolje razbiti glavu, najpopularnija je na TikToku.

Ova zabava, naravno, donosi i žrtve s frakturama lubanje, potresima mozga i podljevima.

Blue Whale ili plavi kit izazov Pojavljuje se na društvenim mrežama od 2016., a uključuje niz izazova tijekom 50 dana koje zadaje tajni administrator igre.

Iako nema pisanih dokaza o pravilima igre, glasine kruže kako je ovaj izazov zapravo samoubilačka igra, naime, kroz niz zadataka, koji uključuju samoozljeđivanje, dolazi se do finalnog zadatka – samoubojstva. Ova je igra zaživjela na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu, Twitteru, a navodno u posljednje vrijeme i na TikToku.

Kylie Lip Challenge Ovaj je izazov dobio naziv po usnama Kylie Jenner iako s njom nema baš nikakve veze. Tijekom izazova se na usne stavlja uska staklena čaša te se iz sve snage uvlači zrak. Cilj je postaviti usne tako da što više nabubre zbog pritiska koji nastaje u čaši nakon isisavanja zraka. Rezultati igre mogu biti iznimno opasni jer u izazovu može doći do pucanja staklene čaše i ozljeđivanja.

The Choking Game ili igra gušenja Ova je igra još poznata kao ‘flatliner’, ‘space monkey’, ‘blackout’, ‘the knockout challenge’ i ‘the fainting game’, a uključuje da igrači ‘guše’ jedan drugoga ili sami sebe dok se ne onesvijeste.

Tijekom ovoga izazova zabilježeni su slučajevi slučajne smrti jer bi igrači ili suigrači pretjerali, a nisu bili svjesni smrtnih posljedica. 

The duct tape challenge ili izazov ljepljive trake Ovaj je izazov bio prilično popularan na Youtubeu, a uključivao je najčešće vezivanje ljepljivom trakom za stolac. Sudionik igre je imao na raspolaganju 3 minute da se oslobodi sa stolca. Naravno, sve se bilježi kamerom i objavljuje na društvenim mrežama koristeći hashtag #ducttapechallenge.

Najčešće nezgode su se događale ako bi ‘igrač’ tijekom oslobađanja nezgodno okrenuo stolac i pao pa je dolazilo do lomova, ozljeda glave ili oka.

The cinnamon challenge ili izazov s cimetom Ovaj čudni izazov, iako ne izgleda opasno, može imati vrlo ozbiljne posljedice. ‘Igrač’ u roku 60 sekundi treba pojesti punu žlicu cimeta, a da pritom ne konzumira tekućinu. Naravno, sve snima i objavljuje na društvenim mrežama.

Gutanje ‘na suho’ može izazvati respiratorne probleme jer cimet isušuje sluznicu usta i grlo, što može dovesti do zastoja disanja i gušenja.

Tekst: S.M.

Foto: Shutterstock

Video: Twitter

Najnovije

Najpopularnije