Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove mjere: nema više treninga, a jezike će djeca učiniti online

Neće biti kompletnog zatvaranja škola!

Hrvatska je u djelomičnom lockdownu! Premijer Andrej Plenković predstavio je danas nove epidemiloške mjere radi suzbijanja pandemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 28. studenog do 21. prosinca. Zatvaraju se svi ugostiteljski objekti, teretane, nema više svadbenih svečanosti, na pogrebima može biti najviše 25 osoba..., ovo je samo dio novih epidemioloških mjera, među kojima nema nikkavih novosti o školama. Kako smo jučer već pisali, ministar Radovan Fuchs, škole će raditi kao i do sada, tj. nastava će se održavati uživo, a tamo gdje bude potrebe i gdje epidemiološka situacija to zahtjeva, škole će se parcijalno zatvarati.

"Nastavit ćemo s tim pristupom parcijalnog zatvaranja, jer je to bolja varijanta nego cijeli sustav školstva prebaciti na online model nastave. Kad bi cijela Hrvatska prešla na C model, takvu bismo odluku trebali donijeti na razini Vlade, a ona bi imala implikaciju na provođenje državne mature, kvalitetu nastave i sl.", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Grad Zagreb već je započeo masovno testiranje građana na koronavirus, a brzim antigenskim testovima posebno će moći pristupiti i neki zagrebački učenici. Naime, najavljeno je testiranje učenika u određenim osnovnim i srednjim školama u svrhu istraživanja proširenosti virusa u tim obrazovnim ustanovama. Bit će to dobrovoljno testiranje, uz prethodnu suglasnost roditelja, a više o testiranju pročitajte OVDJE.

I dok se škole kako-tako 'drže', novim mjerama odzvonilo je izvanškolskim aktivnostima: treninzima, dramskim i plesnim grupama, zborovima... Nove mjere kaku kako se obustavljaju treninzi, osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri. Nema proba amaterskih zborova, kao ni dječjih igraonica, a škole stranih jezika mogu biti samo online.

Mjere će biti na snazi do 21. prosinca, a iz Vlade poručuju kako se nadaju da će to usporiti negativan trend kojim svjedočimo. Danas smo, naime, opet oborili rekord u broju zaraženih. U posljednja 24 sata zabilježena su 4009 nova slučaja zaraze koronavirusom pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 21.725. Među njima je 2.171 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 252 pacijenata. U protekla 24 sata oporavile su se 2.924 osobe, a testirano je njih 11.487.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije