Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najavljeno uvođenje novih epidemioloških mjera, a jedna bi za školarce mogla biti olakšavajuća

U školama nema horizontalnog širenja virusa i one nisu epidemiološke bombe, zbog čega se razmišlja o jednoj olakšavajućoj odluci

 djeca sjede u školskim klupama

Hrvatska, kao i ostale europske zemlje, "puca po šavovima" zbog pandemije koronavirusa. Subotnjih 2242 zaraženih u 24 sata i gotovo 10 tisuća aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti (a pretpostavlja se da je stvarna brojka još i veća!), više nikoga ne može i ne smije ostaviti ravnodušnima. Stožer civilne zaštite najavio je uvođenje novih epidemioloških mjera od ponedjeljka, no među njima nisu one koje se odnose na škole. Naime, kako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja već ranije potvrdili, škole nisu epidemiološke bombe, jer - pokazala je to praksa i u drugim zemljama - nisu horizontalni prijenosnici virusa, no zbog sve većeg broja zaraženih profesora, ili učenika koji moraju u samoizolaciju, u mnogim je školama teško organizirati nastavu.

Prema posljednjim dostupnim informacijama, u Hrvatskoj su koronavirusom zaražena 802 učenika i 144 profesora, dok je u samoizolaciji 8372 učenika i 385 profesora. S obzirom na stalan rast oboljelih od Covida-19 prerpostavlja se, nažalost, da će te brojke rasti i unutar obrazovnog sustava. Iako nam se spremaju nove, strože mjere, one neće zahvatiti školstvo, jer, kako su rekli iz resornog ministarstva, brojka zaraženih učenika manja je od 1%. No Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", ali i resorni ministar Radovan Fuchs, najavili su kako bi se mogla promijeniti mjera prema kojoj cijeli razred ide u samoizolaciju ako je jedan učenik zaražen. Predlaže se, naime, da se izolirajusamo djeca koja sjede najbliže zaraženom učeniku, jer "u 99% slučajeva djeca nemaju nikakve simptome ili su oni minorni". Mnoga djeca već su i po nekoliko puta bila u samoizolaciji, a da nisu bila zaražena.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije