Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve više škola online! Hoće li od 1. studenog svi učiti od kuće?

Bojali smo se da će škole postati epidemiološke bombe? Je li strah opravdan?

 dijete u školi u vrijeme pandemije koronavirusa

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije uslijed pandemije koronavirusa, svakim danom sve je više učenika u samoizolaciji, ali i sve više škola prelazi na online model nastave. Nastavu je sve teže organizirati, zbog nastavnika koji moraju ostati kod kuće, no neke škole odlučile su se na prelazak na C model nastave iz predostrožnosti, tj. straha da se - zbog rekordnog broja zaraženih (danas ih je 1867!) - koronavirus munjevito ne uvuče i među školske klupe.

U hrvatskim školama trenutačno su uz 733 učenika pozitivna na koronavirus, a zaraženo je i 144 nastavnika ili učitelja. To čini tek 0,7% od ukupnog broja, dok je udio onih u samoizolaciji 2,2%. Čak 78,8% škola u Hrvatskoj rade uobičajeno, po A modelu, pa za sada, kažu u resornom ministarstvu, nema razgovora oko zatvaranja škola.

"Ono čega su se mnogi pribojavali, a to je da će škole postati epidemiološke bombe, to se nije dogodilo", rekao je ministar znanosti i tehnologije Radovan Fuchs. I znanstvenik Dragan Primorac, gostujući danas na HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", rekao je kako, čini se, nema horizontalnog širenja koronavirusa među učenicima te da to potvrđuju i primjeri iz drugih zemalja. Naglasio je kako je u ovom trenutku najvažnije poštivati osnovne mjere, koje jesu mjere iz 19. stoljeća, ali za sada jedini način da se zaustavi rast krivulje zaraženih od bolesti Covid-19, tj. prati ruke, držati distancu i nositi maske.

Primorac je iznio i jedan nevjerojatan podatak koji "vrijedi" na globalnoj razini: da su čak 81% oboljelih od Covida-19 asimptomatski bolesnici; 14% oboljelih trenutačno završi u bolnici (uglavnom je riječ o onima iznad 65 godina starosti), dok je 5% kritičnih pacijenata. Svima savjetuje da čine sve kako bi ojačali imunosni sustav, prije čemu je i spavanje jako važno; potom da redovito ispiru sluznicu i provjetravaju prostor u kojem borave. Primorac je, kaže, u stalnom kontaktu s kolegama znanstvenicima iz cijelog svijeta, pa procjenjuje kako bi cjepivo protiv koronavirusa mogli imati na proljeće, dok bi se najugroženije skupine građana mogle cijepiti već u siječnju.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije