Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U školu bez izmjerene temperature! Je li to stvarno razlog za opomenu?

Učenik koji odbija nositi masku ili ne mjeri temperaturu bit će tretiran kao da krši pravila ponašanja propisana u školi!

Okupljeni u Facebook grupi Inicijativa roditelja 0-24 pokrenuli su peticiju kojoj je cilj prikupiti 50 tisuća potpisa protiv nošenja maski u razredima. Potpisi se prikupljaju na štandovima diljem Hrvatske, a roditelji koji se protive odluci Stožera sa njihova djeca na nastavi sjede s maskama, smatraju da one imaju više štete nego koristi, a i žale se na to da im djeca kućama dolaze s glavoboljom i tuže se na nemogućnost disanja. Novi virus u potpunosti je promijenio način na koji funkcioniramo. Osim što je potpuno neprirodno živjeti distanciran od ljudi, postavlja se pitanje kakva je, doista, funkcija maski kad, pojavi li se slučaj koronavirusa u razredu, ionako svi učenici idu u samoizolaciju, jer su potencijalni nositelji virusa. A kako to da ih maska nije zaštitila? Na platnenim maskama koje su učenici dobili na početku školske godine jasno piše kako maska ne štiti od koronavirusa, a i iz Svjetske zdravstvene organizacije službeno su priopćili kako "nema konkretnih dokaza koji bi upućivali na to da je masovno nošenje maski potencijalno korisno".

No nisu maske jedini problem. Naime, doći u školu bez izmjerene temperature, zapisane na komadu papira ili u informativki, u okolnostima "novog normalnog" postao je "zločin" poput uništavanja školskog inventara ili nekog drugog neprimjerenog vladanja. Koliko zapisa u imenik dijete treba dobiti da mu se, primjerice, izreče ukor zbog nepoštivanja pravila škole i neodgovornog ponašanja. Jedan tata u grupi Inicijativa roditelja 0-24 podijelio je fotografiju bilježnice njegova sina s upozorenjem da se ponaša neodgovorno, jer nema zapisanu temperaturu.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=692940771309109&id=100017795764814

I mnogi drugi roditelji javili su nam se sa sličnim pričama.

"Suprug i ja smo na poslu, pa - ako od posla ne stignem nazvati sina i podsjetiti ga da izmjeri temperaturu - on to zaboravi. Ili se dogodi da žuri u školu, jer nije sve stigao obaviti na vrijeme, pa nema vremena za mjerenje. Neiskvaren, kakav je po prirodi, on je, naravno, priznao da nije stigao izmjeriti temperaturu i odmah je dobio zapis u e-dnevnik", priča nam mama učenika drugog razreda jedne zagrebačke škole.

"Iz prve ruke znam kako većina roditelja uopće ne mjeri djeci temperaturu, već samo zapišu određenu temperaturu kako bi ispunili formu. Mnoge moje prijateljice u čudu su me pitale 'Pa što ti njemu stvarno mjeriš temperaturu svaki dan?'. Moj je odgovor bio da mjerim, jer želim naučiti dijete što je odgovorno ponašanje. Na kraju svega ispadne, što si pošteniji i odgovorniji, to je gore", priča ova mama i pita se kakav bi to roditelj poslao bolesno dijete u školu, nevezano za pandemiju.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, uoči početka školske godine, rekao je kako će učenik koji odbija nositi masku biti tretiran kao da krši pravila ponašanja propisana u školi, primjerice kao da je razbio prozor ili pošarao zid. Isti princip vrijedi i za nepoštivanje pravila o mjerenju temperature. Koliko će takvih "upozorenje" tolerirati, prije uvođenja težih sankcija, ne zna se, no jedno je sigurno: jasnih pravila nema, a sve ovisi o "dramatici" svakog pojedinog nastavnika i škole. I dok, kako čujemo, u mnogim školama, posebice u višim razredima, više nitko ne spominje mjerenje temperature, maske su još uvijek "rak rana" i predmet čestih razmirica u učionicama. A, čini se, i tema o kojoj svi sve znaju, unatoč činjenici što i struka, stječe se dojam, nema jasan stav. Bilo kako bilo, maske su još uvijek najjači adut našeg Stožera civilne zaštite. Naime, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je danas da će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, kao i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije