Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Početak škole donosi još jedan stres roditeljima, kojeg je zasjenio koronavirus

Sve je neizvjesno u vezi početka školske godine; samo je jedna činjenica konstantna - udar na obiteljski budžet

Početak školske godine uvijek je izazovan za roditelje i učenike, a ove godine sve je još neizvjesnije i teže zbog krize izazvane koronavirusom. No jednu činjenicu koronavirus nije promijenio, a odnosi se na financijsko opterećenje kućnih budžeta, posebice u onim obiteljima u kojima je više djece. Iako je država osigurala besplatne školske udžbenike za sve učenike od prvog do osmog razreda, kupnja knjiga za srednju školu u većini je gradova u Hrvatskoj na teret - roditelja. Grad Zagreb, kao i još nekolicina gradova, već godinama osiguravaju novac za kupnju knjiga i za osnovnu i za srednju školu, tako da su njihovi građani relativno mirni, dok drugi moraju izdvojiti pozamašna sredstva, koja se penju i do 4500 kn.

"Imam dvoje školaraca u srednjoj školi i, doista, ne znam kako bih kupila knjige da nam ih Grad nije osigurao. Već i na bilježnice i ostali pribor potrošimo barem tisuću kuna, a ne usudim se ni pomisliti što bi bilo da i knjige moram kupiti", kaže jedna Zagrepčanka. Iako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja objavili kako je prosječna cijena paketa knjiga za srednju školu oko 1900 kn, jednostavnim odabirom na jednom internetskom portalu, koji nudi mogućnost online kupnje školskih knjiga i opreme, jasno je vidljivo da su stvarne cijene i 30-ak posto više.

Na tražilici smo odabrali paket knjiga za prvi razred opće gimnazije u splitskoj školi Marka Marulića. Cijena paketa, koji uključuje i nekoliko zbirki za pomoć pri učenju: 3304,43 kn. Cijena za drugi razred iste gimnazije još malo raste: 4140 kn. Veliko opterećenje za ionako "klimave" budžete, iz kojih, zbog novih okolnosti i mogućnosti odvijanja nastave online, treba i osigurati - dobro računalo.

Tekst: D. P.
Fotografija:

Najnovije

Najpopularnije