Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi plan: od jeseni svi u školu! Ali, što ako se koronavirus pojavi među učenicima?

Povratak u školske klupe tema je koja najviše zanima roditelje, no premda novi ministar nije skon online nastavi, nije baš sasvim jasan plan što će biti ako se virus razbukta i pojavi među učenicima u školama? Evo odgovora...

 povratak djeca u školske klupe i koronavirus

Novi ministra znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs nije sklon tome da se nastava u idućoj školskoj i akademskoj godini održava online, tako da će učenici i studenti na jesen najvjerojatnije krenuti u školu. Kako piše Jutarnji list, od tri opsije koje je predložila njegova prethodnica, Blaženka Divjak, najmanje mu se sviđa upravo potpuni prelazak na online školu od kuće, koja - čini se - baš nikome ne odgovara.

Ovih dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja počelo je pripreme za novu školsku godinu; scenariji, navodno već postoje, no još ih treba uskladiti s epidemilozima. Naime, svjesni mnogih ograničenja u obrazovnom sustavu, a prije svega nedostatkom prostora za nužnu socijalnu distancu, osobito nakon zagrebačkog potresa, zbog kojih se mnogi učenici neće vratiti u svoje škole, ima tu još puno posla oko organizacije. No ideja je da, dođe li do proboja virusa, da se ne zatvaraju škole u cijeloj Hrvatskoj, već da se pojedinačno izolira razred ili škola u kojoj se razbuktala epidemija. Naravno, sve ovisi o epidemiloškoj situaciji, ali i pripremama samih škola, koje moraju osigurati dezinfekcijska sredstva, detaljno i redovito čišćenje prostora i sl. Za one učenike koji će nastavu ipak morati pratiti online, ako je došlo do proboja koronavirusa u njihovu školu, bit će to puno ozbiljnije nego do sada. Naime, svaki nastavnik morat će održati sat online prema rasporedu sati za taj dan, a ne - kao do sada - organizirati nastavu "po svome". Tako smo lani imali nastavnike koji se svojim učenicima, doslovce, niti jednom nisu obratili "uživo", preko Teamsa ili neke druge aplikacije, već su djeca - prepuštena sebi i roditeljima - rješavala zadatke koje su dobila mailom i slali ih bez ikakvog kontakta uživo s nastavnikom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije