Teško je dati univerzalan savjet o tome kada je najbolji trenutak da dijete počne spavati u svom krevetiću i u svojoj sobi jer to uvelike ovisi o temperamentu djeteta i situaciji u obitelji. Premda postoje neka generalna pravila, roditelji bi o tome trebali odlučiti prema svom unutarnjem osjećaju te poznavanju prirode i potreba svog djeteta.

U prvoj i drugoj godini života dijete ima intenzivnu, prirodnu potrebu da osjeća dodir majke ili drugih bliskih osoba. Najviše je vezano uz majku zbog hranjenja i njezina glasa, na koji je naviklo još dok je bilo u trbuhu i koji na njega djeluje umirujuće.

Znanstvenici su nedavno otkrili da je spavanje s majkom ili u blizini majke u prvoj godini života zdravo za dijete. Naime, u toj ranoj dobi djeca još nemaju posve automatizirano disanje, pa su mogući povremeni kratkotrajni zastoji disanja u snu, takozvana apneja, što može biti vrlo nezgodno. No kada je u blizini djeteta osoba koja diše, do apneje ne dolazi.

"Teško je davati univerzalne recepte, ali sažetak priče oko samostalnog spavanja i uspavljivanja djeteta jest – ključno je procijeniti je li djetetov otpor prema tome njegova stvarna potreba ili je riječ o nesigurnosti koja nije pogodna za njegovu dob i treba je rješavati tijekom dana. Moguće je i da je dijete jednostavno razmaženo i zna da može upravljati roditeljima kako želi. Ako je u obitelji još jedno dijete, starije, ono djeluje kao mali odgojni model mlađem. Velika je nevolja ako i starije ide roditeljima u krevet, na to bi trebalo misliti prije i ne dovesti se u takvu situaciju s mlađim. Odvajanje djeteta po pitanju spavanja važno je i za ponovno uspostavljanje veće bliskosti među roditeljima, što je najbolja podrška i oslonac djetetu", istaknula je Radojka Sućeska-Ligutić, dječja psihologinja i specijalistica psihoterapije.

Kako i kada krenuti u akciju odvajanja?

  • Dobro je za taj proces isplanirati period kada su roditelji odmorniji i mogu si priuštiti pokoju neprospavanu noć.
  • Ako dijete dotapka tijekom noći u roditeljski krevet, treba ga vratiti u njegov krevet te tamo pomaziti i uspavati, ne u krevetu roditelja.
  • Od druge do četvrte godine dijete može u snu imati neke noćne more, no njih ne treba odmah pripisati posljedicama odvajanja.
  • Ako je dijete bilo tijekom dana napeto ili nesigurno više nego obično, odugovlačenje pri uspavljivanju potreba je da se ono opusti i “nahrani” blizinom roditelja. Ponekad, ako je dijete nesigurno tijekom dana u socijalnom životu ili odnosu s roditeljima, to može otežati odlazak na spavanje. Pokušajte te nesigurnosti riješiti tijekom dana. Razgovarajte s djetetom i provedite malo više vremena s njim u igri.

Tekst: Snježana Krčmar

Foto: Thinkstock