Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uredno razvijen sluh važan je preduvjet za razvoj govora

Oštećenje sluha najranije se može otkriti u novorođenačkoj dobi. Gornja je granica dob od 3 godine, a optimalna dob od 3 mjeseca.

 djeca u parku

Nažalost, i danas se većina poremećaja otkriva relativno kasno – nakon druge godine života, iako je oštećenje prisutno već od novorođenačke dobi. Naime, 70 do 80% svih oštećenja sluha prisutno je već u rodilištu.

Uzroci mogu biti genetski, bolesti tijekom trudnoće, težak i kompliciran porođaj...

Na 1000 djece danas se rađa 1 do 2 djeteta s oštećenjem sluha, dok je oštećenje sluha u rizične djece 30 do 50 puta češće. Stoga je današnja praksa da se sluh provjerava u sve djece već u rodilištu.

Provjera sluha kod pedijatra

Osim prvog probiranja sluha već u rodilištu i poslije se, u sklopu sistematskih pregleda, provodi provjera reakcije na zvuk. Ovu provjeru će raditi pedijatar, no možete i vi pokušati prepoznati određene simptome problema sa sluhom, ako sumnjate u to. Što sve dijete u određenoj dobi mora moći?

U dobi od 0 do 3 mjeseca dojenče se uznemiri na jake zvukove, a širi oči i smiješi se kada čuje poznati glas, na zvuk mijenja brzinu sisanja. Plače različito za različite potrebe te često ispušta zvukove dok mu se obraćamo.

U dobi od 4 do 6 mjeseci reagira gugutanjem, zapaža zvučne igračke, očima traži izvor zvuka, glasom javlja uzbuđenje i nezadovoljstvo.

U dobi od 7 do 12 mjeseci gleda u smjeru zvuka, sluša dok mu se govori, igra se glazbenim igračkama, raduje se pjesmicama, razumije česte riječi i jednostavne naredbe (idemo pa-pa). Brblja uključujući kratke skupine glasova (ma-ma, ba-ba-ba-ba, ta), oponaša različite zvukove, govori 1 do 2 riječi sa značenjem.

U dobi od 1 do 2 godine svaki mjesec govori sve više riječi, koristi se kratkim pitanjima (To to?), sastavlja dvije riječi, na zahtjev pokazuje pojmove u slikovnici ili dijelove tijela na sebi, slijedi jednostavne naredbe (Daj loptu).

U dobi od 2 do 3 godine ima riječ za gotovo sve stvari i pojmove, koristi se rečenicama do 3 riječi,  govor postaje razumljiv većini slušača, slijedi 2 povezana zahtjeva (uzmi bebu i stavi je u kolica).

U dobi od 3 do 4 godine: prepričava događaje iz vrtića ili parka, govor je razumljiv i nepoznatima, služi se rečenicama s više od 4 riječi, prati TV na istoj glasnoći kao i ostali ukućani...

U dobi od 4 do 5 godina: zna prepričati priču i događaj, glasove izgovara pravilno, lako komunicira s drugom djecom i druži se, voli čitanje priča...

Ovu provjeru će napraviti pedijatar na sistematskom pregledu te se dodatno posvetiti djetetu ako napomenete da vas iz nekog razloga brine razvoj djetetovog sluha. Ako je potrebno dodatno ispitivanje sluha, pedijatar će vas uputiti specijalistu otorinolaringologu – audiologu.

Tekst: Prim. mr. sc. Đurđica Šešo Šimić, dr. med., specijalist padijatar, Poliklinika za dječje bolesti "Helena", Dom zdravlja Istok, Zagreb

Foto: Thinkstock

Tagovi

Najnovije