Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baka i djed u životu djeteta

Vrlo često dijete razvije poseban odnos s bakom i djedom, s obzirom na to da su nerijetko oni ti koji čuvaju dijete dok su roditelji na poslu ili imaju neku drugu obvezu.

 Hoće li dijete biti bliskije s bakom po majci ili po ocu? Izvor: Shutterstock

Izgradnja kvalitetnog odnosa djeteta s bakom i djedom može voditi prema zadovoljstvu i roditelja, i djeteta i bake i djeda. U takvu odnosu svatko može nešto dobiti, nešto dati i nešto novo naučiti. Dijete u odnosu s bakom i djedom dobiva potporu i brižnost, ali i gradi prijateljski odnos uzajamnog povjerenja. Također, dijete bilo koje dobi uživa kada mu netko posveti svoje vrijeme. Istraživanja su pokazala kako djeca koja dobivaju dodatnu pažnju bake i djeda s vremenom postižu bolje rezultate u školi.

U New Yorku čak postoji program zamjenskih baka i djedova u kojem se osobe starije od 55 godina volonterski uključuju u druženje i pomaganje djeci s poteškoćama u učenju. Volonteri na individualnoj razini provode 20 sati tjedno u školi družeći se s djetetom: razgovaraju s njim, slušaju ga, čitaju mu priče, igraju igre, poklanjaju mu pažnju, ljubav i podršku. Ovaj program pokazao se iznimno korisnim i za djecu i za volontere – zamjenske bake i djedove. Ne samo da su se osjećali korisnima nego su i uživali u druženju s dječicom.

Dijete uči kroz odnos s bakom i djedom

Provodeći vrijeme kod bake i djeda, dijete može naučiti da mu i izvan obiteljskog doma može biti zanimljivo, ugodno i da se može osjećati sigurno. To je važna poruka koju dijete tijekom svojeg razvoja treba usvojiti. U razdoblju adolescencije, kada nerijetko u obiteljskom okruženju dolazi do nerazumijevanja i sukoba, djetetu boravak kod bake i djeda može služiti kao privremeni odmak od napetosti te prilika za otpuštanje nakupljenog stresa i tenzija. Družeći se s bakom i djedom, dijete može saznati više o stvarima i idejama o kojima mu roditelji ne govore jer oni imaju neka druga područja interesa. Dijete tako širi svoje znanje i sliku svijeta. Osim toga, ako djed unuku koji je nemotiviran za učenje ispriča priču o tome kako je on sa 16 godina napustio školu i iznese mu poteškoće koje je zbog toga imao u životu, vrlo je vjerojatno da će na dijete to djelovati poticajnije od zahtjeva nervoznog roditelja.

Slušajući priče bake i djeda, djeca mogu naučiti ponešto o svojim roditeljima i početi na njih gledati drukčije. Promatrajući svoje roditelje kao nečiju djecu, uviđaju kompleksnost i različitost odnosa tijekom vremena. Ako su, primjerice, čuli da roditelji kritiziraju baku i djeda, ali vide da se svi i dalje dobro slažu i vole, mališani mogu shvatiti da unatoč povremenom neslaganju odnos ne mora biti trajno narušen i da je u redu ponekad se ne složiti s drugom stranom te da to ne mora dovesti do sukoba ili prekida odnosa.

Važno je spomenuti i to da djeca u druženju s bakom i djedom dobivaju i jasniju sliku o procesu starenja i promjenama koje se tijekom života događaju. Uočavaju da baka i djed, koji su prije brinuli za druge i pomagali im, sada sve više i sami trebaju pomoć. Kada su baka i djed stariji, bolesni ili netko od njih umre, u djeci se javljaju razni osjećaji s kojima se uče nositi na adekvatan način. Također se uče poštovati starije ljude.

Neke prednosti druženja djeteta s bakom i djedom mogu vrijediti i za razvijanje bliskog odnosa s drugim ljudima iz okoline. Važno je naglasiti kako je za dijete dobro da uz blizak odnos povjerenja i ljubavi s roditeljima razvija i druge bliske odnose. Posebno je važno da u stresnim situacijama ili razdobljima života dijete zna da ima nekoga s kim se osjeća ugodno i s kim može podijeliti svoju zabrinutost. Jednako kao što može podijeliti i neke važne i ugodne trenutke. Normalno je da dijete za to ne odabere baš uvijek roditelja te da u različitim odnosima preferira različite teme razgovora ili načine igranja. Ipak, ono što roditelj ne smije zaboraviti jest da je njegov odnos s djetetom nešto posebno i najvažnije za dijete te da će vjerojatno upravo taj odnos ostaviti najviše traga na djetetovu socioemocionalnom razvoju. Zato roditelji, neovisno o druženju djeteta s drugim njemu važnim ljudima, ne smiju propustiti iskazati svome djetetu bezuvjetno prihvaćanje, sigurnost uz postavljanje granica te puno topline i ljubavi.

A kad nije sve kako bi trebalo biti...

Vrijednost je svakog odnosa u tome da se obje strane osjećaju ugodno i uživaju u njemu. Ipak, ponekad se može dogoditi da između roditelja i bake i djeda postoji neslaganje. U tom je slučaju važno sagledati što je u najboljem interesu djeteta. Još tijekom trudnoće bilo bi dobro da roditelji promisle o tome što im je važno u odgoju djeteta te u kojoj mjeri žele da bake i djedovi tomu pridonose. Čak i ako je slaganje roditelja s bakom i djedom do rođenja djeteta bilo nezadovoljavajuće, sada se taj odnos može poboljšati s obzirom na to da će imati jedan novi zajednički interes i fokus pažnje. Roditelji bi trebali iskazati zahvalnost baki i djedu na njihovu doprinosu i podršci kako bi baka i djed osjetili da se njihov trud i ulaganje u odnos s djetetom, ma koliki on bio, ipak cijeni.

Tekst: Tea Knežević, univ. bacc. psych. i Tatjana Gjurković, dip. psiholog, psihoterapeut

www.centarproventus.hr

Najnovije