Danska je zemlja koja je već godinama u vrhu ljestvice najsretnijih zemalja na svijetu, a veliku pozornost i zanimanje izaziva i njihov način odgoja djece

Naime, u Danskoj se djeca igraju vani po hladnom i kišovitom vremenu, penju se na stabla i skaču po lokvama, igraju se u blatu, kotrljaju po travi... i to ne samo kod kuće već i u odgojnim ustanovama - vrtićima. 

Nedavno se pojavio video iz jednog danskog privatnog vrtića koji prikazuje djecu koja se valjaju po blatu. Video je podijelila i autorica mnogih knjiga i bestsellera o danskom odgoju djece, Iben Sandahl na svom profilu na Instagramu.

"Igranje i skakanje u blatu više je od puke zabave - bitno je za senzorni razvoj djece. Kad se djeca valjaju u blatu, angažiraju sva svoja osjetila: dodir, vid, miris, pa čak i zvuk. Od osjećaja mljackanja između prstiju do zemljanog mirisa koji ispunjava zrak, igra blatom nudi bogato osjetilno iskustvo koje se ne može ponoviti u zatvorenom prostoru. Pustite ih da prigrle nered i urone u radost igre u blatu – njihova osjetila će im biti zahvalna na tome!", napisala je autorica koja je prošlog mjeseca u Zagrebu promovirala svoju najnoviju knjigu Danski odgoj tinejdžera.

I dok su danas djeca veći dio dana pred ekranima, i u školi i u slobodno vrijeme, danski roditelji biraju da njihovi mališani što više vremena provode vani i to bez brige hoće li se zaprljati ili pasti. 

Inače, mnogi stručnjaci za razvoj ističu da je igranje u blatu donosi mnoge prednosti, piše Yumama.

  • blato sadrži bakterije tla (Mycobacterium Vaccae) koje stimuliraju imunološki sustav potičući mozak da oslobađa serotonin, endorfin koji podiže raspoloženje.
  • pojačava aktivnost mozga - kada se djeca igraju s blatom, koriste sva svoja osjetila, što rezultira visoko stimuliranim i aktivnim mozgom.
  • tjelesna aktivnost - kada se djeca igraju vani i u blatu, povećava se kretanje i tjelesna aktivnost, što pomaže djeci u održavanju zdravog načina života i razvoju kondicije.
  • kreativnost - otvorena priroda igre u blatu savršena je za mozak u razvoju. Nema kraja kreativnosti, idejama i igrama koje će djeca osmisliti.
  • učenje - dok se igraju s blatom, djeca uče i testiraju teorije te razvijaju osnovno razumijevanje matematike i pismenosti.
  • smanjuje stres - igra na otvorenom može smanjiti tjeskobu i razinu stresa kod djece

Osim navedenog, blato može biti zabavno i dovesti dijete u kontakt s prirodom. Svoje mišljenje o ovakvom načinu igre podijelite u našoj anketi: