Skandinavski roditeljski stil je praktičan, ravnopravan i lišen zastarjelih mitova o odgoju. U svojoj knjizi Roditeljstvo na švedski način, doktorice Cecilia Chrapkowska i Agnes Wold predstavile su istraživanje o trudnoći, porodu i djetinjstvu na švedski način i objasnile čime to skandinavski roditelji inspiriraju roditelje diljem svijeta. Ovo su neki od zaključaka.

Podjednako dijele roditeljske obaveze

Zamjeranje se u odnosima najčešće javlja kad jedna strana osjeća da ne dobiva dovoljno podrške. Dijeljenje svih roditeljskih obaveza stvara siguran prostor za obje strane, a djetetu daje priliku da ima podjednako snažan odnos s oba roditelja.

Rješavanje nepotrebnih stvari

Imanje djeteta podrazumijeva veće financijske izdatke i zato je važno da ne kupujete nešto, osim ako niste sasvim sigurni da će vam koristiti. Posebno skeptični budite prema proizvodima za koje tvrde na poboljšavaju bebino zdravlje i sigurnost jer takvi proizvodi, poput različitih monitora, često samo stvaraju veću frustraciju.

Dojenje ili bočica, vi odlučujete

Vi odlučujete hoćete li dojiti bebu, hraniti je bočicom ili kombinirati obje metode. To se tiče isključivo roditelja i djeteta, na neki način. Ignorirajte pritisak okoline, različite 'dobronamjerne' savjete i slušajte sebe.

beba jede na bočicu
Luca Santilli / Panthermedia / Profimedia 

U redu je piti alkohol ako dojite

Šveđani smatraju da je nepotrebno izdajati se prije pijenja alkohola, ako se držite malih količina. Ako imate 60 kilograma i popijete dvije čaše vina, imat ćete otprilike 0,05 posto alkohola u krvi i toliko će alkohola sadržavati i vaše mlijeko. Ta količina, kažu, nije štetna za bebu.

Zaboravite na steriliziranje bočica

Nije potrebno sterilizirati bočice za bebe, dovoljno ih je redovno prati, tvrde. Ako baš želite, bočice možete svako toliko oprati u vrućoj vodi, ali to nije nužno. Bakterije će nestati kad se oprane boce osuše na zraku.

Sigurno spavanje

Jedan od najvećih rizika za SIDS ( sindrom iznenadne dojenačke smrti) je spavanje bebe na trbuhu pa je jedan od važnijih savjeta da dijete postavljate na leđa kad ide spavati.

beba spava u peleni
Shutterstock 

Ne pokušavajte biti savršeni

Nemoguće je biti savršen roditelj, prvenstveno zato što ne postoje savršeni ljudi. Isto tako, trud da sve bude što je savršenije moguće u vašoj obitelji, može rezultirati time da dijete doživi šok kad se susretne sa stvarnim svijetom, izvan obiteljskom mjehurića.

Imajte realna očekivanja od svoje djece

Djetinjstvo je razdoblje velikog razvoja i važno je da u tom periodu djecu ne opteretite prevelikim zahtjevima i očekivanjima. Ako ne znate što je prikladno u kojoj dobi, razgovarajte s djetetovim odgojiteljima i učiteljima, oni vam mogu objasniti što je karakteristično za koju dob i što je realno za očekivati od djece.

Uvijek cijepite svoju djecu

Učinkovitost i sigurnost cjepiva je stalno nadzirana i ni jedno cjepivo nije uvedeno bez da je prošlo temeljitu obradu i provjeru sigurnosti. Cjepiva su medicinske intervencije koje spašavaju živote svaki dan, tvrde. Ako slijedite nacionalni kalendar cjepiva, svojoj djeci možete priuštiti zaštitu od opasnih bolesti.