Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REGULIRANJE EMOCIJA NIJE NIMALO LAKO: Što napraviti kada vas dijete dovede do toga da potpuno izgubite živce?

Autor Sunčica Got

Reguliranje vlastitih emocija jedna je od najkompleksnijih dijelova roditeljstva.

 djevojčica plače.jpg Izvor: Shutterstock

Djeca nam trigeriraju boli iz najskrovitijih mjesta te ih izvlače na površinu gotovo svakodnevno. Obično kad se osjećamo uzrujano zbog nečega što je dijete napravilo, zapravo osjećamo bol zbog neke vlastite rane. Roditelji se ne mogu pobrinuti za dijete, ako se nisu u stanju prvo pobrinuti za sebe, piše psihologinja Jessica VanderWier za Our mamma village.

Budite blagi prema sebi

Kao što trebamo biti znatiželjni da bismo saznali zašto se dijete ponaša na određeni način, bilo bi dobro da jednaku znatiželju i suosjećanje pokažemo i sebi te pokušamo saznati zašto nas neko njihovo ponašanje tako boli.

Pitajte se jeste li gladni, umorni, preplavljeni emocijama ili jednostavno trebate vremena za sebe. Možda ste pod specifičnim stresom ili vam djetetova ponašanja trigeriraju neke bolne uspomene iz djetinjstva.

Roditelji danas teže savršenstvu i postavljaju si visoka očekivanja, dok istovremeno nemaju dovoljno podrške i o njihovom se mentalnom zdravlju ne razgovara dovoljno. Treba se podsjetiti da smo ljudi i da svi u nekom trenutku možemo skrenuti s puta. U takvim si je situacijama potrebno dati nježnost i ljubav.

 dijete plače Izvor: Shutterstock

Kako si pomoći?

Kad vas dijete trigerira, pogledajte ga u oči. To će vas zbližiti u ovoj izazovnoj situaciji u kojoj i jedno i drugo trebate podršku, povezivanje i ljubav. Djetetove nas velike emocije mogu potpuno izbaciti iz ravnoteže i stvoriti nam nelagodu u tijelu. Opustite vilicu i duboko udahnite kako biste smanjili napetost u mišićima.

Ponekad je važno napraviti mali odmak. Recite djetetu da ga čujete i razumijete, ali da ćete se udaljiti nekoliko koraka ili otići u zahod na malu pauzu jer se osjećate jako napeto. Sjednite sami na nekoliko trenutaka pa se vratite.

Ako shvatite da ste se u ovoj situaciji ponašali kao malo dijete, zapitajte se što bi vaši roditelji napravili u toj situaciji. Koje misli imate o svom djetetu u ovoj situaciji i koje misli imate o sebi kao roditelju? Iz tog mjesta svijesti pokušajte reagirati.

Možda će vas zanimati

Najnovije