Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DRAMA IZ DJEČJEG ORMARA: Kako se nositi s tantrumima za vrijeme odijevanja?

Autor Sunčica Got

Uz hranjenje, jedan od većih izazova za roditelje todlera je njihovo odijevanje.

 tata odijeva sina.jpg Izvor: Shutterstock

Odijevanje dvogodišnjaka i trogodišnjaka ponekad zaista zna biti stresno. Od toga da želi odjenuti samo ono što zamisli, do toga da ne želi nositi jaknu, usred ljeta obuva čizme ili jednostavno negoduje čim se približite ormaru i krenete spremati za negdje. Autorice roditeljskog vodiča Što očekivati u drugoj i trećoj godini, savjetuju kako se postaviti u ovakvim situacijama.

Pohvalite djetetov odabir

Djeca u ovoj dobi žele određenu kontrolu pa im je dajte. Neka dijete ima određenu slobodu u odabiru onoga što će nositi, ali naravno, ne potpunu kako ne bi usred zime odabralo kupaći kostim. Ponudite djetetu dvije ili tri kombinacije koje ste složili, a ono neka bira koju će odjenuti. Ako baš jako želi nositi kupaći kostim usred zime, napravite kompromis i neka ga nosi ispod majice, savjetuju autorice.

Nikada ne kritizirajte djetetov odabir i radije pohvalite stil, čak i ako je sasvim neusklađen. Možete nježno predložiti koja bi majica možda bolje pristajala uz te hlače, ali ako dijete odbije, poštujte to.

 dijete plače Izvor: Shutterstock

Ne brinite što drugi misle

Neka djeca uporno odabiru nositi isti komad odjeće, koji često ne stigne ni do perilice rublja jer je dijete stalno u njemu. Roditeljima je neugodno kada dijete odlazi u vrtić svaki dan u istoj majici, ali to vas ne bi trebalo opterećivati.

Odgojiteljima objasnite da je dijete u fazi u kojoj želi nositi samo taj odjevni predmet i da nije stvar vašeg nemara. U ovoj situaciji možete kupiti nekoliko sličnih ili istih majica ili hlača koje dijete voli pa ih mijenjajte svaki dan. Nastavite mu svaki dan nuditi drugu odjeću, ali ako odbije prihvatite njegov izbor i sjetite se da će i ova specifična odjevna faza proći.

Možda će vas zanimati

Najnovije