Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAD MALIŠANI POSTANU NEMOGUĆI: Kako se postaviti u trenucima kad je zaista teško voljeti svoje dijete?

Autor Jelena Pervan

Gotovo ni jedan period djetetova života za roditelje nije tako zahtjevan kao dob od 2. do 3. godine.

 shutterstock_1922338505.jpg Izvor: Shutterstock

Ništa ne testira roditeljsko strpljenje i zdrav razum kao tantrumi njihovih todlera. Ponekad djetetovo ponašanje roditelje toliko dovede do ludila da se i sami krenu neprikladno ponašati i burno reagirati jer više ne znaju kako bi se nosili s frustracijama. Ako ste se u takvim trenucima barem jednom zapitali volite li uopće to dijete, ne trebate se osjećati kao najgori roditelji na svijetu. U ovoj borbi niste sami.

Sjetite se da će i ovo proći

Djetetovo konstantno suprotstavljanje, buntovnost i nerazumnost testiraju sve vaše granice i samokontrolu, tvrde autorice priručnika Što očekivati u drugoj i trećoj godini. Takve vas situacije ponekad tjeraju da ne postupate u skladu sa svojim godinama, a dovode sumnju ljubav prema djetetu, za koju roditelji misle da je nemoguće dovesti u pitanje.

U najtežim se trenucima pokušajte sjetiti da niste jedini koji kroz ovo prolaze i da su vaši pomiješani osjećaji sasvim prirodni te vas ne čine lošim roditeljima. Preživjet ćete ovaj buran period, a onda ćete jedno vrijeme biti mirniji, sve dok dijete ne uđe u novu fazu borbe između ovisnosti i samostalnosti, zvanu pubertet.

 mama i kći se ljube Izvor: Shutterstock

Grlite se i mazite, što je više moguće

Kako bi si olakšali ove teške trenutke, pokušajte se fokusirati na dobre trenutke s vašom djecom i u njima maksimalno uživati. Što je više moguće, ignorirajte one teške situacije i sjetite se da su one produkt djetetova urednog razvoja.

Na dane kada vas dijete izluđuje, svoju ljutnju usredotočite na njegovo ponašanje, a ne na njega jer ćete se tako lakše kontrolirati. Odredite pravila i uvedite određena ograničenja te disciplinu koji će vam pomoći u smanjivanju nepoželjnog ponašanja.

Grlite svoje dijete, što je više moguće. Kad osjećate potrebu, ali i kad vam ga je teško grliti i pokazivati mu ljubav. Nevjerojatno je koliko vaš dodir može pozitivno utjecati na djetetovo stanje i mir. Iskoristite zajedničke trenutke za bliskost i nježnost.

Možda će vas zanimati

Najnovije