Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MOŽE I BEZ PRISILE: Kako ostvariti suradnju s djetetom kad prema nečemu pokazuje veliki otpor?

Autor Sunčica Got

Mala djeca ponekad znaju biti jako tvrdoglava i tada ih je nemoguće nagovoriti da nešto naprave.

 dijete plače.jpg Izvor: Shutterstock

Kada nam se negdje žuri i važno nam je da dijete nešto napravi, njegovo nas oklijevanje ili pobuna često navodi na upotrebu sile što se ponekad čini kao jedina opcija za ostvariti ono što želimo. Problem je u tome što sila i pokušaj kontrole često samo pojačava djetetov otpor i ono postaje još ustrajnije u svojoj namjeri. Djeca vole osjećaj kontrole i mogućnost izbora, a kad osjete da smo na njihovoj strani, bit će suradljivi, piše Curious Parenting.

Pretvorite radnju u igru

Zamislite situaciju u kojoj dijete ne želi obući jaknu, a vani je hladno. Ovo je čest razlog prepirki između djeteta i roditelja. U takvoj situaciji pokušajte se fokusirati na ono što dijete smije pa mu recite da će izaći bez jakne kad bude sunčano ili toplije. Iako neće odmah dobiti ono što želi, dali ste mu obećanje koje nešto znači.

Predložite djetetu da izađete na balkon bez jakne na nekoliko minuta i dajte mu priliku da otkrije stvaran osjećaj hladnoće. Kad djeci damo priliku da se uvjere u ono što im govorimo to im pomaže da shvate naše namjere.

Budite zaigrani. Kad su djeci ovakve radnje predstavljene kao obaveze, njihov otpor raste. Neka ova situacija bude prilika za igru i povezivanje. Recite djetetu da ćete zatvoriti oči i da vas zanima može li obući jaknu prije nego ih opet otvorite.

 mama razgovara sa sinom Izvor: Shutterstock

Pokažite im da ih razumijete

Pričajte s djecom o njihovom otporu. Recite im kako razumijete da ne vole nositi jaknu, ali da vas zanima zašto je to tako. Je li im u jakni prevruće ili ih nešto na njoj smeta? Ovakvi razgovori djetetu pokazuju da vam je stalo do njihovog mišljenja i da im želite pomoći.

Postavite jasne granice i recite djetetu da razumijete da mu se ne da danas oblačiti jaknu, ali da ćete izaći čim je obuće. Ako upotrijebio riječi u kojima djeca mogu prepoznati da imaju pravo na odabir u tom trenutku, olakšat ćemo si izazovnu situaciju.

Možda će vas zanimati

Najnovije