Negdje prije prvog rođendana, mnoge bebe otkrivaju utješnu moć dekica, tetra pelena i mekanih plišanaca. Nije rijetkost da se bebe potpuno oduševe mekanim predmetom da ga krenu nositi svugdje sa sobom. Stručnjaci ove predmete nazivaju prijelaznim ili tranzicijskim objektima koji imaju svoju svrhu.

Emocionalna podrška

Prijelazni objekt djetetu pomaže u situacijama kada je zabrinut, bolestan ili pospan. Portal What to expect opisuje ga kao prijenosni sustav emocionalne podrške i kao prijatelja na kojeg se dijete može osloniti u potrebu, posebno onda kada je roditelj zauzet ili nije blizu.

Većina će djece prirodno odabrati mekani predmet poput dekice, tetra pelene, komada tkanine ili mekanog plišanca, no neka će djeca utjehu pronaći u kocki, slikovnici, spužvi za pranje ili majici.

Djeca uglavnom sama osjete potrebu za prijelaznim objektom u situacijama kada im je potreban no ponekad i roditelj može ponuditi igračku ili dekicu prije spavanja ili kad je dijete uzrujano. Svakako se u dječjem krevetiću prije prvog rođendana ne bi trebali nalaziti ovi predmeti kako ne bi izazvali gušenje ili ozljede.

dijete na kahlici
Shutterstock 

Vrijeme velikih promjena

Što su djeca starija, postaju povezanija sa svojim igračkama jer su one dio doma koji nose sa sobom na nepoznata mjesta i u teške situacije. Utješni im predmet daje moralnu podršku u trenucima kada se uče osamostaliti.

Vrhunac povezanosti s prijelaznim predmetima djeca doživljavaju oko druge godine budući da je to razdoblje velikih tranzicija, od skidanja s pelena, prelaska u veći krevet ili vlastitu sobu, početak vrtića, vrijeme razvoja prvih strahova i eventualni dolazak brata ili sestre.

Iako je riječ o uobičajenoj razvojnoj pojavi, obratite pozornost na eventualne znakove prevelikog vezanja uz predmet koje djetetu onemogućava normalnu interakciju s drugom djecom i ometa mu svakodnevne aktivnosti i igru.Većina vrtića savjetuje da djeca ne donose igračke i druge predmete od kuće jer ih to može ometati u grupnom radu.

Ako je potrebno, dogovorite s djetetom mala pravila o korištenju predmeta. Npr. ako izlazite u park, igračka ostaje doma, isto vrijedi i za vrtić i recimo odlazak u kazalište.