Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VAŽNO JE KAKO S DJECOM RAZGOVARATE O TIJELU: I trogodišnjaci mogu biti nezadovoljni svojim izgledom

Autor Jelena Pervan

Jako je važno s djecom od malena pričati o prihvaćanju svog tijela kako bi izgradili zdravu sliku sebe.

 djevojčica se gleda u ogledalo Izvor: Shutterstock

Iako zvuči nevjerojatno, jedno je istraživanje pokazalo da i trogodišnjaci mogu biti nezadovoljni svojim izgledom i da već u toj dobi počinju stvarati iskrivljenu sliku svog tijela. Na njihov dojam o sebi utječu nerealne reklame, fotografije i animacije kao i razgovori bliskih ljudi koji se dotiču dijeta, viška kilograma i estetskih tretmana. Ideali ljepote nameću im se od malena i jako utječu na njihov doživljaj sebe. Emily Lauren Dick, autorica knjige Body Positive: A Guide to Loving Your Body, za Today’s Parent koje tri stvari uči svoju djecu kako bi osnažila njihov pozitivan stav prema tijelu.

Svako je tijelo lijepo tijelo

Živimo u društvu u kojem vladaju nerealni standardi ljepote, a fizički je izgled često mjerilo po kojem definiramo osobu, što je potpuno krivo. Naučite dijete da je svako tijelo posebno i lijepo, a da je ono što ljude čini lijepima, njihova osobnost i način na koji postupaju sa sobom i drugima.

Ne bojte se razgovarati s djecom o tako ozbiljnim temama, jer ako u tako maloj dobi mogu razviti nesigurnosti, onda će se sigurno moći nositi i s razgovorom o njima. Pomozite im da otkriju ljepotu različitosti ljudskih tijela i da ne osuđuju sebe ni druge.

 djevojčica s krunom Izvor: Shutterstock

Izbacite dijetni vokabular

Vi ste djetetov prvi i najveći uzor u djetinjstvu i vaš je zadatak njegovati dječje samopouzdanje. Dijete vas svakodnevno promatra, a posebno onda kada negativno govorite o sebi ili drugima. Ako stalno pričate o kalorijama, hranu dijelite na zdravu i nezdravu, onu koja deblja i ne deblja, preuzet će vaš nezdravi obrazac.

Izbjegavajte riječi zdravo i nezdravo, dobro i loše kada pričate o hrani i ljudskom tijelu.
Izbjegavajte etikete i svrstavanja u ladice. Učite djecu da u hrani uživaju, ali i da poštuju granice koje im tijelo šalje. Naučite ih da slušaju svoju glad i sitost, a ne da broje zalogaje.

Okružite se kvalitetnim sadržajem

Mediji i društvene mreže promoviraju nerealne standarde ljepote, a čak su i najmlađa djeca u nekoj mjeri izložena tom utjecaju. Djecu ne možete u potpunosti maknuti od takvih sadržaja, ali birajte kakvima su izložena.

Pokažite im fotografije različitih ljudi, različitih rasa, modnih stilova, oblika tijela. Izložite ih ljepoti različitosti i razgovarajte o tome. Budite svjesni sadržaja kojima su okruženi te ih iskoristite za edukaciju o pravim vrijednostima.

Možda će vas zanimati

Najnovije