Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DJECA NAGLO 'PODIVLJAJU' KADA SU S VAMA? Ako se prepoznajete u toj situaciji, znači da ste dobra mama, evo zašto

Autor Jelena Pervan

Dijete je cijeli dan bilo dobrog raspoloženja u vrtiću, a kad vas napokon ugleda, započinju tantrumi. Poznato?

 mama uvjerava dijete Izvor: Shutterstock

Mama i blogerica Kate Surfs objasnila je kako su djeca s mamama najgore ponašaju zato što su mame njihovo utočište i mjesto na koje mogu doći sa svim svojim problemima i emocijama. Ma koliko vam se to činilo frustrirajućim, Kate savjetuje da u takvim situacijama kreirate siguran prostor za svoje dijete i dozvolite mu da se ponaša prirodno jer je za njega to važno. Sljedeći put kad se nađete u ovoj situaciji pokušajte učiniti nešto od predloženoga i ne zaboravite da to što vaša djeca s vama mogu biti sasvim svoja, govori o tome koliko ste dobra mama

Nađite mir u sebi

Ako želite da se vaša djeca nauče emocionalnoj kontroli, vi im morate dati primjer. Jedno istraživanje iz 2018. godine otkrilo je da se djeca čije mame imaju višu razinu emocionalne kontrole, ponašaju bolje.
Kada osjetite nalet bijesa, napravite ono što savjetujete svom djetetu, brojite do deset, dišite. Djeca se lako zakače na stres svojih roditelja pa ako im se učini da gubite kontrolu, pretpostavit će da se događa nešto loše te će i oni burno reagirati.

 tantrum u dućanu Izvor: Shutterstock

Dajte djetetu osjećaj kontrole

Sjetite se svakog puta kada ste osjećali bijes i shvatit ćete da je većina tih situacija bila uzrokovana gubitkom kontrole. Isti razlog pokreće i tantrume kod vašeg todlera. Djeca se bune zato što ne mogu dobiti ono što žele i nisu radi toga razmaženi već je riječ o gubitku kontrole i nerazumijevanju toga zašto im nešto nije dano.

Dvogodišnjak ne razumije da neka igračka previše košta, on samo zna da mu se sviđa i da je želi. Ne razumije zašto je važno da jede povrće, a slatkiše samo ponekad kad su njemu slatkiši ukusniji od povrća. Iako ne mogu uvijek dobiti ono što žele, kontrolu im možete vratiti tako da ih uključite u odabir namirnica u kupovini i pritom im ponudite da odaberu između dvije vrste jabuke, dvije vrste jogurta. Date im izbor u onome što već i sami planirate kupiti. 

Preusmjerite djetetovu pažnju

Kad se tantrum dogodi, pokušajte ostati mirni jer vikanjem možete postići samo suprotno od onoga što želite. Djetetovu pažnju usmjerite na nešto drugo. Pokažite mu neki neobičan predmet, pojavu ili recite nešto smiješno, promijenite glas. Važno je da mu se ni u jednom trenutku ne smijete već da se dijete smije s vama.

 tantrum u javnosti Izvor: Shutterstock

Imajte realna očekivanja

Iznad svega, uvijek nastojte imati realna očekivanja od svoje djece. Istraživanja su potvrdila da prevelika očekivanja roditelja negativno utječu na djecu. Djeca ne smijemo tretirati kao malene odrasle ljude.

Blogerica savjetuje roditeljima da se malo bolje upoznaju s djetetovom razvojnom psihologijom, da pročitaju neku kvalitetnu knjigu na tu temu jer im poznavanje osnova može pomoći da se lakše nose s tantrumima.

Možda će vas zanimati

Najnovije