Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IGRE ZA SVA OSJETILA: Bebe i mala djeca uživat će u ovim ljetnim senzoričkim aktivnostima

Autor Jelena Pervan

Ljeto je idealno vrijeme za senzoričku igru koja potiče dječji razvoj.

 Dijete se igra u pijesku.jpg Izvor: Shutterstock

Dobrobiti senzoričke igre za bebe i todlere su brojne, a njihova je uloga izuzetno važna za rani dječji razvoj. Senzorička igra potiče razvoj dječjeg mozga, ali i govora, finih i grubih motoričkih sposobnosti, kogniciju te socijalnu interakciju. Bebe i mala djeca osjetilima istražuju svijet i pokušavaju mu dati smisao, a ljeto je idealno vrijeme da ih potaknete na bogato senzoričko iskustvo, piše Motherly.

Aktivnosti za djecu od 0 do 6 mjeseci

Većina senzoričkih ljetnih aktivnosti u prvim mjesecima bebina života odvijat će se u hladu, na nekoj dekici ili podlozi.
Ovo je idealno vrijeme za provođenje vremena na trbuhu. Djetetu možete napraviti senzoričku vreću, tako što ćete prozirnu vrećicu napuniti različitim materijalima i vodom pa je dijete može dirati i stiskati. Lezite pokraj djeteta i pokazujte mu različite stvari koje vas okružuju u prirodi. Igrajte se skrivača s rukama i pjevajte mu o svemu što se oko vas nalazi.

Aktivnosti za djecu od 6 do 12 mjeseci

I dalje je prostirka u hladu najbolje mjesto za aktivnosti u ovoj dobi. Bebu možete namjestiti na trbuh, a iznad nje njihati laganu ljetnu maramu koju ćete spuštati na bebina leđa pa je dizati i bebi govoriti o vjetru koju dolazi do nje i osvježava je. Maramom joj dirajte prstiće, glavu, ruku, povlačite je po bebi pa dižite u zrak.
Puhanje mjehurića u ovoj će dobiti bebama biti jako zanimljivo, kao i slikovnice od kartona te mekane knjige koje bebe mogu istraživati prstićima i ustima.

 mama i dijete u prirodi Izvor: Shutterstock

Aktivnosti za jednogodišnjake

Voda je odlično senzoričko sredstvo za istraživanje, a s njom se najbolje igrati na balkonu ili izvan kuće. Dijete stavite u bazenčić s vodom i osigurajte mu posudite s kojima može ulijevati te izlijevati vodu. Pokažite mu kako vodu može prskati nogama i rukama.
Možete skuhati i ohladiti špagete te dati djetetu da se igra s njima, gnječi ih i istražujte teksturu.

Aktivnosti za dvogodišnjake i trogodišnjake

Voda je i dalje u središtu pozornosti, a dvogodišnjacima i trogodišnjacima u igru možete ubaciti i spužve i različite mjerice.
Bojenje prstićima je odlična senzorička aktivnost. U specijaliziranim je trgovinama moguće nabaviti boje koje su sigurne za kožu, a možete ih napraviti i sami od malo jogurta i prehrambene boje.
Igre na plažama, a pogotovo na pješčanim plažama, dobra su prilika za senzoričko istraživanje.

Možda će vas zanimati

Najnovije