Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I najmlađa kći Nevene Rendeli kreće u jaslice! 6 faktora važnih za prilagodbu

U vrijeme pandemije koronavirusa situacija je još malo kompliciranija nego inače!

 Nevena Rendeli vejzović s kćerima ide u vrtić

Za Nevenu Rendeli Vejzović i njezinu obitelj ovaj će tjedan biti vrlo uzbudljiv. Naime, sve tri njezine djevojčice krenule su u vrtić nakon duge ljetne pauze, a posebno izazovno je za najmlađu Vitu, koja prvi puta kreće u jaslice. Taj veliki događaj u životu svakog djeteta i njegovih roditelja ove je godine još malo teži zbog dobro poznatih okolnosti, tj. pandemije koronavirusa. Kako olakšati povratak u vrtiće (ali i škole) u ova izazovna vremena, pročitajte OVDJE.

"Blizanke su se jako veselile i s njima je sve dobro prošlo. Ipak su one sada mlađa vrtićka grupa. Vita je tek na prilagodbi, tako da smo ovaj tjedan s njom u jaslicama po pola sata. Što se tiče pandemije, bit će zeznuto, ali mora se nastaviti živjeti", rekla je Nevena za Story.hr.

Na tempo kojim dijete prihvaća novu sredinu utječe niz čimbenika, a o njima su za Roditelje.hr pisale psihologice iz centra Creatus in, koje su istaknule posebnu ulogu roditelja u prilagodbi.Promjene su neizbježan dio odrastanja, a uloga je roditelja da dijete vodi i usmjerava kroz njih, učeći ga na taj način kako se nositi s njima. Štiteći dijete od neugodnih osjećaja i iskustava onemogućavamo mu da se nauči nositi s njima te zapravo otežavamo prilagodbu djeteta na niz promjena s kojima će se suočavati u budućnosti.  Evo najvažnijih "faktora" koji utječu na uspješnost prilagodbe.

Djetetova dob - mlađa djeca sklonija su burnijim reakcijama tijekom prilagodbe. Reakcije djeteta mogu biti posebno izražene ako se polazak u jaslice odvija istovremeno s pojavom straha od odvajanja. Radi se o uobičajenoj fazi djetetovog razvoja koja se najčešće javlja između 6. i 24.- 6. mjeseca djetetovog života, a vrhunac postiže oko 18 mjeseca. Nakon dobi od 2 do 3 godine djetetove mentalne sposobnosti čine mu mnogo lakšim shvatiti svrhu vrtića, privremenu prirodu odvojenosti od roditelja i uživati u njegovim dobrobitima.

Djetetov temperament - svako je dijete jedinstveno. Ukoliko je prilagodba vašeg mališana nešto izazovnija nego kod njegovih vršnjaka, na njenu duljinu vjerojatno dijelom utječe djetetov temperament. Razmišljajući o tempu s kojim će vaše dijete prihvatiti novu sredinu ažno je uzeti u obzir kako inače reagira na ono što mu je novo i nepoznato, odnosno koliko je znatiželjno i spremno na istraživanje nepoznate okoline, kao i kako se inače nosi s promjenama u svakodnevici.

Stupanj promjene - predvidljivost svakodnevnih rutina djetetu pruža osjećaj sigurnosti. Što se raspored spavanja, hranjenja i igre u vrtiću više razlikuje od rutina koje je dijete uspostavilo kod kuće, biti će mu potrebno više vremena da ih prihvati.

Izostanci iz vrtića tijekom perioda prilagodbe - česta pobolijevanja i drugi izostanci iz vrtića u razdoblju prilagodbe narušavaju proces koji dijete mora proći i produljuju djetetove reakcije na promjenu.

Roditeljski strahovi i oklijevanje - odvajanje od djeteta i prepuštanje odgovornosti za dijete drugima može biti emocionalno vrlo teško za roditelja. Roditeljski strahovi i brige često budu dodatno pojačani djetetovim burnim reakcijama pri odvajanju, koje unose sumnju u njihovu odluku. Svojim neverbalnim reakcijama, kao što je oklijevanje pri odvajanju ili žalost, djetetu šaljemo dvostruke poruke.

Promjene u ponašanju povezane s prilagodbom na vrtić obično su ustrajnije i kod djece koja dosada nisu imala kontakt s većim brojem djece i odraslih, djece roditelja koji su skloni pretjerano ih štititi od neugodnih iskustava, djece koja nisu pripremana na boravak u ustanovi itd.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografije: Instagram

Najnovije

Najpopularnije