RABLJENA OPREMA ZA BEBE: Što je sigurno za korištenje, a s čim trebate biti na oprezu?

Kupovina nove opreme za bebe može biti prilična investicija.

Shutterstock

Gotovo svaki roditelj na poklon dobije barem jedan komad rabljene odjeće ili opreme za dijete. Budući da je riječ o priličnoj investiciji, ovakvi darovi mogu puno pomoći, a kako da neku opremu ili odjeću djeca relativno kratko koriste, ona je često kao nova i potpuno je upotrebljiva. Ipak, s određenom biste rabljenom opremom trebali biti na oprezu.

Ovu opremu možete koristiti i rabljenu

Ako nema tragova fizičkog oštećenja ni plijesni, kadu možete koristiti rabljenu, kao i stol odnosno podlogu za presvlačenje. Bebe brzo prerastu i kadu i stol pa nema potrebe da kupujete nove, ako imate rabljene.

Bebe prerastu odjeću velikom brzinom i većina odjeće može služiti za nekoliko djece, a izgledati kao da je nova. Ako ste naslijedili odjeću, bez straha je možete koristiti. Ako dijete nasljeđuje i obuću, pripazite u kakvom je stanju jer hodači početnici ne bi trebali nositi razgaženu obuću.

Visoka je hranilica još jedan od komada koji je siguran za korištenje i u rabljenom stanju, kao i igračke koje mogu služiti generacijama ako ih se pravilno održava.

Shutterstock 

Budite oprezni s ovim rabljenim predmetima

Naslijeđene nosiljke i slingovi trebali bi biti potpuno neoštećeni kako bi bili sigurni za vaše dijete. Ako beba od koje ste dobili nosiljku nije mnogo vremena provodila u njoj, nosiljka je vjerojatno sigurna.

Krevetići za bebe mogu se prenositi no madrac bi svakako trebalo promijeniti. Budući da bebe mokre, povraćaju i sline po madracu, mogući su tragovi plijesni i bakterija. S vremenom madraci postaju i mekši te anatomski neispravni pa ako nasljeđujete krevetić, kupite novi madrac za njega.

Jedan od najskupljih komada opreme za bebe je autosjedalica i roditelji se vesele ako dobiju priliku koristiti rabljenu no ono što mnogi ne znaju da autosjedalice imaju rok trajanja jer se prilikom vožnji troše. Ako je nasljeđujete, dobro provjerite u kakvom je stanju i koliko je dugo bila korištena. Isto vrijedi i za kolica.